De zomervakantie overslaan vanwege corona? De helft van de Nederlanders vindt de zomervakantie toch echt belangrijk. Afgelopen december gaf zo’n 47% van de Nederlanders aan nog te wachten met het boeken van een vakantie door de coronapandemie, blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht. In een recenter onderzoek van Hart van Nederland geeft maar liefst 77% aan nog geen vakantie geboekt te hebben. Wel is er goede hoop dat we dit jaar in vakantiebehoeften kunnen voorzien. Hugo de Jonge meldde gisteren in de persconferentie dat op 15 mei bekend wordt gemaakt welke landen toegankelijk zullen worden voor vakantie. En daarmee op code geel gaan. Ook wordt er getest met het Digitale Groene Certificaat (DGC), dat in juni klaar moet zijn. Daarover zal de komende weken meer duidelijk worden. Wij zetten de recente feiten voor je op een rij.
Vergelijk reisverzekeringen op inhoud en prijs
Digitale Groene Certificaat en veilig reizen
Om veilig reizen dit jaar mogelijk te maken, wordt het DGC door de EU ingesteld. Personen die zijn gevaccineerd, een recente negatieve PCR-test hebben of kunnen aantonen dat ze al corona gehad hebben en over voldoende antistoffen beschikken, ontvangen dit certificaat. Middels het DGC wordt de privacy gewaarborgd. Het certificaat bestaat namelijk uit een document waarop alleen groen licht wordt gegeven aan de desbetreffende persoon, maar de reden waarom blijft privé. Er worden geen (medische) gegevens in een database verwerkt. De datum van de DGC-verplichting verschilt per land. Hierover vind je de meest recente informatie bij de Rijksoverheid. Nederland is van plan het DGC vanaf 21 juni definitief in te voeren en dan niet alleen voor reizen, maar ook voor binnenlands gebruik. Zoals bijvoorbeeld voor musea.
Sommige landen vanaf 15 mei op code geel
Op dit moment geldt het negatief reisadvies nog. Minister Hugo de Jonge raadt dan ook af om een reis boeken. Wel wordt er gekeken naar welke Europese landen het meest veilig zijn om naar toe te reizen. Deze landen krijgen vanaf 15 mei mogelijk code geel. Tot die tijd blijft het advies om alleen voor noodzakelijke reizen het land te verlaten. Landen met code geel kunnen een negatieve test of een quarantaineperiode wel verplichten. Ook moet je je aan de coronaregels van het vakantieland houden. Als een land tijdens de vakantie van code geel naar code oranje verandert, ben je verder verplicht om bij terugkomst tien dagen in quarantaine te gaan.
Middellandse Zeegebied populair
Reisorganisaties staan er vooralsnog positief in dit jaar. Zo geven Sunweb en TUI aan dat het aantal boekingen voor dit jaar momenteel toeneemt. Vooral landen rondom de Middellandse Zee zijn populair. Dit heeft volgens Sander van Veen, hoofd marketing bij Vliegtickets.nl, mogelijk te maken met het feit dat het nog redelijk dichtbij huis is. Mocht er wat mis zijn, dan is het thuisfront relatief snel bereikbaar. Spanje en Griekenland zijn op dit moment de meest populaire vakantiebestemmingen. De verwachting is dat verre reizen deze zomer nog niet mogelijk zijn.
70% kijkt uit naar buitenlandvakantie
Na veel gecancelde reizen en uitgedeelde reisvouchers in 2020 en 2021, is er dit jaar nog steeds veel twijfel bij Nederlanders rondom reizen naar het buitenland. De meeste mensen wachten af tot er meer zekerheid is rondom reizen. Anderen willen eerst een vaccinatie en anderen gaan voor een last-minute-vakantie. Uit onderzoek van Trends & Tourism blijkt dat de helft van de Nederlanders plannen voor de zomer heeft of wil maken. Meer dan 70% van die groep wil op vakantie naar het buitenland. Een kwart is van plan binnen de grenzen te blijven en de overige 5% weet het nog niet.
Boek bij een SGR- of ANVR-organisatie
Boek je een reis? Dan is het aan te raden dat te doen via reisorganisaties die garant staan wanneer een reis niet doorgaat. Reisorganisaties die zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), bieden garantie als de reis vanuit de organisatie zelf wordt gecanceld. Dat gebeurt bij code rood of oranje. Als de reiziger zelf de reis annuleert, biedt de reisverzekering geen dekking en krijg je de reissom niet terug.
Wat heb je aan de reisverzekering?
Een reisverzekering heeft een ander doel dan de annuleringsverzekering. Wanneer er tijdens jouw reis corona uitbreekt in een land waarvoor geen negatief reisadvies geldt, worden eventuele (extra) reis – en verblijfskosten in principe door de verzekeraar gedekt. Net als sommige medische kosten. Controleer dit bij jouw verzekeraar. Als er wél sprake is van een negatief reisadvies, dekt de reisverzekering deze kosten niet. Ook biedt een reisverzekering bagagedekking. Hierbij wordt diefstal, verlies of schade aan de bagage vergoed. Een doorlopende reisverzekering is vaak voordeliger dan een kortlopende reisverzekering wanneer je er vaker dan één keer per jaar opuit trekt.
Meer informatie? Bekijk onze pagina: Reisverzekering corona.
Laat een reactie achter