Zomertijd. De klok gaat weer een uur vooruit. Helaas een uurtje minder weekend. Levert ons wel profijt van langere, lichtere avonden op. Fijn hè, meer zon in het vooruitzicht. Dé reden van het invoeren van de zomertijd? Besparen van energie en dan voornamelijk stroom. Sommigen twijfelen over het halen van dit doel. Dus… wat doet die zomer(tijd) met je energierekening?
Invloed korter nachtje
In de nacht van zaterdag op zondag springt de klok van 02:00 naar 03:00 uur. Merk je op dat moment weinig van, tenzij je een nachtbraker – of werker – bent. Slaaptekort door het uurtje minder? Dan merk je dat doordat je meer honger hebt, emotioneler bent óf er helaas niet op je aller(paas)best uitziet. Ach, het is voor een goed doel: energie besparen. Voor velen misschien nog veel belangrijker; langere avonden.
Meer dan eens geïntroduceerd
Toch is energie besparen dé reden van het invoeren van de zomertijd. Dat gebeurde in Nederland in 1977. Niet voor het eerst overigens. In 1916 werd dit ook al gedaan, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om datzelfde jaar weer ingetrokken te worden. Daar hield het niet bij op, hoor. In 1973 leidde de oliecrisis tot allerlei energiebesparende maatregelen. Waaronder het (weer) invoeren van de zomertijd. In 1977 deed Nederland hier ook aan mee.
Totale verbruik veel lager
In de zomer en lente hebben we over het algemeen – en in Nederland met een béétje mazzel – lichtere en warmere dagen dan tijdens de herfst en de winter. Hierdoor staan de lichten en de kachels uit of laag. Het stroomverbruik is zo’n 3 keer minder. Het gasverbruik zelfs 8 keer.
Vergelijk energiecontracten en kies een voordeligere deal
Zat tegenstanders
Zeker niet iedereen krijgt een zonnig humeur van het spelen met de tijd. Er zijn tal van tegenstanders. Niet gek, als je bedenkt dat het weken kan kosten voor we gewend zijn aan de nieuwe tijd. Waardoor slaaptekort kan ontstaan, dat weer narigheid als diabetes en overgewicht kan veroorzaken. Plus: als de wintertijd na zomertijd weer ingaat gebruiken huishoudens 2,6% meer stroom. Dit valt overigens voor 0,5% aan de wintertijd toe te schrijven, de rest komt door de kortere dagen.
Effect uurtje minder licht aan
Als, en dan echt áls, de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland het licht alle dagen van zomertijd 1 uur korter aan hebben staan, scheelt dat bijna 1.700.000.000 uur. Zet elk huishouden in die tijd twee lampen van 60 watt (0,06 kWh) minder aan? Dan verbruiken we in Nederland 200 miljoen kWh minder. Met een tarief van 0,18 cent komt dit neer op een totale besparing van €36 miljoen. Zouden we allemaal ledverlichting gebruiken? Dan beperkt de besparing zich tot €5 miljoen. Dát komt natuurlijk door het toch al zuinige verbruik van led. Maar zoals eerder gezegd, kan die besparing in de winter misschien tenietgedaan worden.
Als geld dan niet gelukkig maakt…
Dan doen de zonnestralen dat wel! De zon maakt gelukkig. Komt doordat het een vitamine D-bron is. Een tekort hieraan zorgt voor een hogere kans op depressiviteit en stress. Of we nou besparen met die zomer- en wintertijd of niet, laten we maar even in het midden. Zonlicht maakt in elk geval gelukkig en dat is ook belangrijk. Kom maar op!
Dit artikel is eerder verschenen op 24 maart 2016, maar is herschreven op 29 maart 2019.
Laat een reactie achter