Medische hulp nodig in het buitenland krijg je in principe gewoon vergoed. Toch kan het gebeuren dat je onverwacht een gepeperde rekening gepresenteerd krijgt. Hoe voorkom je dat je in deze situatie terechtkomt?
Helemaal onverzekerd ga je nooit op reis. De voor iedere Nederlander verplichte basisverzekering geldt namelijk wereldwijd. Toch is die niet altijd voldoende. De Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en IJsland staan bekend om hun hogere zorgkosten. De basisverzekering vergoedt niet meer kosten dan wat in Nederland gebruikelijk is. Een andere beruchte bron van hoge rekeningen zijn privéklinieken in bijvoorbeeld Turkije, Spanje of Marokko.
Bepaal of je een extra verzekering nodig hebt
Ga je naar een land waar de kans groot is dat je in een privékliniek wordt geholpen, of liggen de prijzen van de medische zorg in je vakantieland boven het Nederlandse prijspeil? Een goede aanvullende verzekering kan een deel van de financiële klappen opvangen. Medische hulp is ook opgenomen in sommige reisverzekeringen.
Check vergoeding van bijzondere kosten
Sommige hulp rond een ongeval wordt niet vergoed door de basisverzekering. Opsporings- en reddingsacties, bijvoorbeeld. Ook een vervroegde vlucht naar huis of juist een extra hotelovernachting in geval van nood wordt niet vergoed. Check of je aanvullende verzekering deze kosten vergoedt. Is dat niet het geval, verzeker deze zorgkosten dan extra in je reisverzekering.
Voorkom een rekening op je thuisadres
Ga je op vakantie in de Europese Unie? Vraag dan de Europese gezondheidskaart (EHIC-pas) aan. Daarmee voorkom je dat je, na medische hulp in het buitenland, de rekening naar je thuisadres krijgt gestuurd. De rekening gaat dan direct naar je zorgverzekeraar.
De kaart is niet geldig in privéklinieken, omdat deze zorg vaak duurder is en dus niet vanzelfsprekend volledig door je verzekeraar wordt vergoed.
Je bent niet altijd verplicht de EHIC-kaart te gebruiken. Als je deze gebruikt, betaal je de eigen bijdrage van het land waar je zorg geniet. Soms ligt deze hoger dan in Nederland. Bel het noodnummer van je zorgverzekeraar voor advies als je een eigen bijdrage moet betalen.
De meeste zorgverzekeraars combineren je zorgkaart met de EHIC-pas. De achterkant van je zorgpas ziet er dan uit zoals op de afbeelding op deze pagina. Heb je geen EHIC-pas? Vraag deze dan aan op www.ehic.nl.
Laat een reactie achter