Binnenkort beginnen de Olympische Spelen in Rio. Brazilië dus, en daar heerst het zika-virus. Maar hoe staat het eigenlijk met het zika-virus? Verschillende atleten – vooral golfers en tennissers – hebben zich afgemeld voor de Spelen omdat ze zichzelf en hun gezin niet in gevaar willen brengen. Is het zika-virus echt zó gevaarlijk dat je beter niet naar Brazilië kunt gaan?
Wat is het zika-virus?
Het zika-virus is een virus dat wordt overgedragen door gelekoortsmuggen en tijgermuggen (Aedes-muskieten). Deze komen vooral voor in warme landen, vandaar dat je extra moet oppassen in Brazilië. Het virus kan koorts, uitslag, oogontsteking, hoofdpijn en spierpijn veroorzaken. Die symptomen komen bij ongeveer een op de vijf mensen voor. Voor de meesten zijn er dus geen verschrikkelijke gevolgen, maar het kan je vakantie flink verpesten. Meestal duurt het twee tot zeven dagen voordat je weer helemaal op de been bent. Maar zoals je waarschijnlijk weet, is het virus voor zwangere vrouwen een heel ander verhaal.
Zwangerschap en zika
Bij zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, kan het zika-virus wel degelijk gevaarlijk zijn. Het kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo kan het ervoor zorgen dat baby’s met een te klein hoofdje geboren worden. Doordat het virus ook seksueel overdraagbaar is, moeten ook de partners zorgen dat ze geen zika krijgen. Het RIVM raadt aan om tot twee maanden na terugkeer een condoom te gebruiken bij seksueel contact – óók als je al andere voorbehoedsmiddelen gebruikt.
Hoe voorkom ik besmetting?
Op dit moment is er nog geen vaccin tegen het virus. Je kunt je er dus niet tegen laten inenten. Het is daarom belangrijk om je goed te beschermen tegen muggen als je niet ziek wilt worden. Muggen steken graag de hele dag door. Draag dus kleding die je huid zo veel mogelijk bedekt en slaap onder een klamboe. Gebruik muggenwerende middelen, zoals DEET. Koop dit vóór je op reis gaat. Het kan zomaar uitverkocht of lastig te vinden zijn in Brazilië zelf.
Zoals eerder gezegd, is het virus ook seksueel overdraagbaar. Neem dus ook tijdens een trip naar Brazilië de nodige maatregelen – én minstens tot twee maanden ná terugkeer. Ook als je niets van het virus merkt en misschien denkt dat je het niet hebt, kun je het alsnog bij je dragen. Houd hier dus rekening mee en bedrijf díé topsport ook met de juiste voorbereiding.
Wat wordt er vergoed als ik medische hulp nodig heb?
Als de symptomen ernstig zijn en je naar een huisarts of ziekenhuis moet voor controle, dan krijg je dit vergoed vanuit je basisverzekering. Deze dekt echter alleen kosten die je maakt bij gewone ziekenhuizen, en tot maximaal de Nederlandse tarieven. In Brazilië kom je al snel in een privékliniek terecht. Kosten van een privékliniek worden vergoed tot maximaal de Nederlandse tarieven. Daarboven moet je zelf betalen of uit je aanvullende zorgverzekering of je reisverzekering.
Heb jij de juiste basisverzekering en de aanvullende dekkingen die jij nodig hebt?
Check de dekking van jouw zorgverzekering!
Wat doet het zika-virus?
De daadwerkelijke gevolgen van het virus zijn nog niet grondig onderzocht. Voor de meeste mensen geeft het virus echter maar weinig problemen. Ongeveer een op de vijf mensen ondervindt gevolgen aan het virus. Je bent er maximaal een weekje ziek van, wat natuurlijk niet fijn is als je naar een Olympische wedstrijd wilt kijken, maar verder is er weinig aan de hand. Wetenschappers hebben inmiddels wel het sterke vermoeden dat er een verband is tussen het zika-virus en microcefalie en het Guillain-Barré syndroom. Twee ernstige ziektes die het gevolg kunnen zijn van zo’n muggenbeet.
Microcefalie
In het nieuws hebben we diverse foto’s voorbij zien komen van baby’s met te kleine hoofdjes. Deze afwijking heet microcefalie, hiervan kan zika de boosdoener zijn. Het zika-virus ‘eet’ zogezegd de hersencellen van het onvolgroeide kindje. Dit heeft een negatieve invloed op de hersenontwikkeling.
Guillain-Barré syndroom
De andere ziekte, het Guillain-Barré syndroom, is een ernstige vorm van zenuwontsteking. Deze ontsteking kan binnen enkele dagen tot weken nadat iemand is geïnfecteerd optreden.
Hoe wordt het zika-virus behandeld?
Er zijn helaas (nog) geen behandelingen beschikbaar voor het zika-virus. Het enige wat dokters kunnen doen is symptoombestrijding. Ook voor microcefalie is geen behandeling beschikbaar. Vaak worden kinderen met deze ziekte begeleid bij hun motorische en sociale ontwikkeling. Het syndroom van Guillain Barré daarentegen is wel goed te behandelen, maar de ziekteverschijnselen zijn vaak zo heftig dat patiënten lange tijd in het ziekenhuis moeten verblijven totdat ze weer beter zijn.
Komt het zika-virus ook voor in Europa?
En we kunnen dan wel thuis blijven en niet naar die héérlijk warme landen gaan. Maar… is het virus niet ook al in Europa? Tot nu toe zijn er in Europa nog geen mensen besmet geraakt. De Europeanen waarbij het virus is vastgesteld, hebben het allemaal opgelopen in een land waar het virus heerst. Toch is het niet onmogelijk dat het virus deze zomer ook bij muggen in het zuiden van Europa opduikt – als iedereen weer terug is uit Brazilië. De nummer twee verspreider van het virus, de tijgermug, komt namelijk wél voor in Europa. In Nederland is het meestal te koud en wordt de mug ook actief bestreden, maar in Zuid-Europa komt ze wel voor. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft daarom gewaarschuwd voor een mogelijke uitbraak in Zuid-Europese landen. Gelukkig schatten ook zij de kans vrij klein in. Toch: beter voor preventie zorgen dan voor een behandeling!
Dus… kan ik gewoon naar Brazilië reizen?
Voor zwangere vrouwen of vrouwen – én hun partners – die graag zwanger willen worden, geldt een negatief reisadvies. Voor andere mensen is het geen probleem om naar Brazilië te reizen. Er is kans dat je zika krijgt, maar voor de meeste mensen is het virus niet zo gevaarlijk en vervelend.
Laat een reactie achter