Heb je ook genoeg van die energierekeningen? Dan is dit je kans om de rollen om te draaien en te beginnen met zelf energie opwekken! Van zonnepanelen tot windmolens, wij geven je alle informatie die je nodig hebt. Zo word je in no-time je eigen energieleverancier. Dat is pas power!
Waarom zelf energie opwekken?
Waarom zou je zelf energie opwekken? Het antwoord op deze vraag is simpel: het is supergoed voor je portemonnee en voor de planeet. Duurzame energie is de toekomst. Onder duurzame energie verstaan we energie die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waarbij het milieu niet wordt belast. Dit wordt ook wel groene stroom genoemd. Het mooie aan groene stroom opwekken is: je kunt zelf meedoen!
Er bestaan verschillende manieren om energie op te wekken. Het is even een investering, maar daarna begint het besparen. Je energierekening gaat omlaag en je krijgt soms zelfs geld terug voor de energie die je teruglevert aan het net: de terugleververgoeding. En dan heb je nog het milieuvriendelijke aspect. Door zelf duurzame energie op te wekken, help je mee aan een groenere toekomst. Je vermindert je CO2-uitstoot en draagt bij aan een beter milieu. Reden genoeg om je eens in dit onderwerp te gaan verdiepen! En het mooiste is, het is makkelijker dan je denkt. Hieronder duiken we in de wereld van zelf energie opwekken.
Energie opwekken met zonnepanelen
Laten we beginnen met de meest populaire keuze: zonnepanelen. Ze zijn je vast al eens opgevallen, die strakke zwarte panelen op daken in de buurt. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Handig, want de zon is een onuitputtelijke bron van energie. Het is een flinke investering in het begin, maar doordat je zelf energie opwekt verdien je het terug door een lagere energierekening. En je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Win-win, toch?
Wist je dat je ook zonnepanelen kunt huren? Wanneer je niet de financiële middelen hebt om zonnepanelen te kopen, is dit de ideale manier om toch van de voordelen van zonnepanelen te profiteren. Voor het huren van twaalf zonnepanelen betaal je ongeveer € 60,- per maand. Huren lijkt misschien aantrekkelijker door de lage startkosten, maar onthoud wel dat kopen op de lange termijn voordeliger is.
Salderingsregeling
Wat energie opwekken met zonnepanelen ook erg aantrekkelijk maakt is de salderingsregeling. Simpel gezegd werkt salderen als volgt: de stroom die je met zonnepanelen opwekt en niet gebruikt, lever je terug aan het net. En daar krijg je een vergoeding voor. Voor elke kWh die je teruglevert, hoef je één kWh niet te betalen. Wanneer je in een jaar meer stroom teruglevert dan dat je zelf hebt verbruikt, krijg je een terugleververgoeding per kWh.
Vergelijk de beste offertes voor zonnepanelen
Windmolens: laat de wind het werk doen
Een andere manier waarop je zelf energie kunt opwekken is door middel van een windmolen. Op de Nederlandse markt zijn er drie soorten windmolens te vinden: mini, klein en groot. De kleine windmolen is door zijn terugverdientijd en vermogen het meest rendabel voor particulieren. Goed om te weten: voor het plaatsen van een windmolen heb je meestal verschillende vergunningen nodig. Check dit daarom eerst bij jouw gemeente.
Kosten en terugverdientijd
Zo’n windmolen kan wel een flinke duit kosten en het duurt een tijdje tot je die investering hebt terugverdiend. Gemiddeld kost een kleine windmolen €40.000 en heeft een minimale levensduur van zo’n 20 jaar. Als de windmolens eenmaal lekker aan het draaien zijn, zetten ze een dynamo in beweging. Deze dynamo wekt dan energie op. Afhankelijk van de plek en het vermogen van de windmolen kun je tussen de 30.000 en 120.000 kWh per jaar aan energie scoren. Je kunt de investering in een windmolen gemiddeld na 10 jaar terugverdiend hebben. Kortom: windenergie is lekker groen, onuitputtelijk en helemaal van deze tijd!
Duurzaam je huis verwarmen met een warmtepomp
Na het zonnige succes van de zonnepanelen en het waaiende wonder van windmolens is het tijd om een andere topper in de wereld van energie opwekken te introduceren: de warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen. De pomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Zo haalt een warmtepomp warmte uit de grond, water of de lucht en zet dat om in energie voor de verwarming van je huis. Er wordt nog wel stroom verbruikt, maar een stuk minder. Een goede manier om zelf duurzame energie op te wekken dus!
Een warmtepomp kan op verschillende plaatsen in of rondom je huis worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type warmtebron dat de pomp gebruikt. Hybride warmtepompen halen de warmte meestal uit de lucht. Een volledig elektrische warmtepomp kan ook andere energiebronnen gebruiken en zorg naast een warm huis ook voor warm water.
Een zonneboiler installeren
Duurzaam energie opwekken kan ook met een zonneboiler. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water CO2-vrij te verwarmen. Hiermee kun je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water besparen. Dus, wil je een stapje verder gaan dan energie opwekken met zonnepanelen? Overweeg dan eens een zonneboiler!
Subsidie
Wil je investeren in een zonneboiler of warmtepomp? Goed nieuws! Je kunt dan namelijk een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De subsidie maakt het aanschaffen van deze groene energiebronnen een stuk aantrekkelijker. De subsidie geldt alleen voor bestaande woningen.
Besparen op energie doe je ook door de verschillende tarieven te vergelijken!
Laat een reactie achter