Steeds meer landen en steden streven naar een honderd procent duurzame energievoorziening. Wind– en zonne-energie hebben daarin de toekomst. Er is alleen nog één probleem: om tot een honderd procent duurzame energievoorziening te komen, is een goede energieopslag nodig. De wind en de zon zijn namelijk nooit constant aanwezig. In de wijk Lombok in Utrecht denkt Robin Berg daar een oplossing voor te hebben. Smart Solar Charging is het antwoord.
Vehicle-to-grid
“Met Smart Solar Charging wordt zonne-energie van zonnepanelen in de buurt tijdelijk opgeslagen in accu’s van auto’s, waarna het weer wordt teruggegeven aan de wijk,” legt Robin uit. Daarvoor zijn begin dit jaar 20 ‘vehicle-to-grid’-laadpalen in de wijk geplaatst die de accu’s van elektrische auto’s zowel kunnen opladen als ontladen.
Autoaccu’s
“Alle energie die niet wordt verbruikt tijdens een rit, kan zo ’s avonds worden gebruikt door de omliggende huishoudens,” zegt Robin. Een gemiddelde elektrische auto heeft nu nog een actieradius van 100 tot 200 kilometer, maar de ontwikkelingen gaan snel. Naar verwachting duurt het dan ook niet lang voordat elektrische auto’s met gemak 300 tot 500 kilometer rijden op één volle accu. Robin: “Die batterijen zijn zo groot, daar kun je een huis twee weken van stroom mee voorzien.”
https://www.youtube.com/watch?v=i0gRcwNbj8o&feature=youtu.be
Aanvulling op het energienet
Het systeem functioneert als een aanvulling op het huidige energienet,” zegt Robin. Als er geen opgeslagen energie meer uit een aangesloten accu beschikbaar is, wordt de benodigde stroom voor de omliggende huizen uit andere energiebronnen gehaald. Andersom werkt dat ook zo: als er geen auto’s zijn aangesloten op een laadpaal, wordt de zonne-energie aan het normale stroomnet toegevoegd. “Er is in de wijk wel een vaste batterij die aan de muur hangt,” zegt Robin. “Maar die batterij heeft een zeer beperkte capaciteit.”
Uitbreiding
Hoe meer laadpalen en elektrische auto’s er zijn, hoe groter het aandeel van Smart Solar Charging dus wordt. Daarom komen er binnen 2 jaar 150 laadpalen in Utrecht bij en worden er in samenwerking met gemeente zonnepanelen op daken van gebouwen in de buurt geplaatst. “Ook steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto’s.”
Maak jij liever gebruik van duurzame energie?
Filter dan op ‘alleen groen’ in de energievergelijker
Stedelijk energiesysteem
Hoewel het systeem nu alleen wordt toegepast in Lombok, wordt er verder gedacht dan de grenzen van de wijk. In samenwerking met vijftien gemeenten uit de regio Utrecht werd daarom besloten Smart Solar Charging verder uit te bouwen tot een regionaal energiesysteem. “Het werkt nog beter als het op grotere schaal wordt gebruikt. Jaarbeurs Utrecht wil bijvoorbeeld de komende tien jaar 12.000 vierkante meter aan zonnepanelen plaatsen op de daken van hun nieuwe hallen én ze bouwen een parkeerterrein voor de stad met ruim 6000 parkeerplaatsen. De helft daarvan wordt geëlektrificeerd. Als bewoners daar terecht kunnen voor stroom, wordt het een stedelijk energiesysteem dat de wijk overstijgt.”
Laat een reactie achter