De Britse belasting op het winnen van schaliegas daalt van 62% naar 30%. Dat kondigde de minister van Financiën Osborne afgelopen vrijdag aan. Met het ‘meest genereuze belastingregime ter wereld’ wil Engeland het Amerikaanse succes met schaliegaswinning nabootsen.
Vorige maand werd bekend dat er in het noorden van Engeland waarschijnlijk 2 keer zo veel schaliegas in de bodem zit dan eerder voorspeld. Door deze voorraden te exploiteren wil Groot-Brittannië minder afhankelijk zijn van de internationale gasmarkt die, mede door de Amerikaanse schaliegasrevolutie, een steeds grotere dreiging vormt voor de Europese economie. Het Verenigd Koninkrijk is nu nog een van de grootste gasimporteurs van Europa.
Net als in Nederland en Frankrijk is de winning van schaliegas in Groot-Brittannië omstreden. De publieke verontwaardiging was groot toen de Britse overheid in 2012 het verbod ophief op fracking: gas laten vrijkomen door onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de aarde in te spuiten. Nog steeds vrezen tegenstanders voor besmetting van het grondwater. Osborne hoopt niettemin op steun voor een Britse schaliegasrevolutie omdat het ‘de potentie heeft om duizenden banen te creëren en het de energierekening van miljoenen mensen laag zal houden’.