Wetenschappers hebben een bijzondere windturbine ontwikkeld: zonder wieken. Ze zijn stiller, werken met veel en weinig wind en zijn de helft goedkoper.
Verticale, witte palen van zo’n 12 meter hoog die groene stroom opwekken. Zonder wieken. Zien we ze binnenkort ook in Nederland?
De mensen van het Spaanse bedrijfje Vortex hebben er internationaal succes mee. Harvard Universiteit toont interesse, en een aantal bedrijven zien toekomst in hun wiekenloze turbines genaamd ‘bladeless’.
De windturbines maken gebruik van een speciaal natuurkundig fenomeen. Ze zijn zo ontworpen, dat ze hevig heen en weer schudden. De beweging wordt door een dynamo omgezet in elektriciteit. Het maakt niet uit of er veel of weinig wind is. In de bladeless zijn speciale magneten ingebouwd, die zorgen dat de witte stokken zo hard mogelijk schudden.
De uitvinders willen er de kosten van windenergie drastisch mee verlagen. De nieuwe windturbines zijn de helft goedkoper ten opzichte van het gewiekte soort. Ze hebben amper onderhoud nodig en hebben minder dure, bewegende onderdelen.
De turbines kunnen veel dichter bij elkaar worden gebouwd en vogels kunnen niet meer in de wieken vliegen. De bladeless zijn bovendien veel stiller. Juist de wieken maken een zoevend geluid die omwonenden soms stoort.
Wel wekken de bladeless ruim 30% minder energie op dan de gangbare windmolens. De bedenkers hindert dat niet: volgend jaar zijn de nieuwe windmolens in de productie. Ook werken ze aan een grotere versie die in 2018 op de markt moet komen.
Om aan te geven hoe sterk het effect van het schudden door de wind kan zijn, gebruiken de uitvinders het voorbeeld van de in 1940 gebouwde Amerikaanse Tacoma Narrows Bridge. De 1,6 kilometer lange hangbrug stortte kort na de bouw in, door de krachten die de wind op de brug uitoefende.
Laat een reactie achter