Ben jij voor of tegen windmolenparken in Nederland? Veel inwoners van kustgemeenten zijn tegen parken op zee en verzetten zich. Dit omdat de windmolens toeristen weg zouden houden, waardoor banen kunnen verdwijnen. Klopt niets van, volgens de recente studie van onderzoeksbureau Decisio dan. Dat meldt dat toeristen helemaal niet wegwaaien door windmolens langs de kustlijn.
Reden tot protest
Als de windmolenparken minder dan 22 kilometer uit de kust liggen, zijn kustgemeenten tegen. Ver genoeg toch zou je denken, maar met het blote oog zie je ze bij helder weer op die afstand nog wel. Volgens eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van kustgemeenten, zou 17 tot 20% van vakantiegangers wegblijven door deze ‘horizonvervuiling’. Blijft dat percentage toeristen weg, dan verdwijnen er mogelijk zo’n 6.000 banen langs de kust. Reden dus om te protesteren voor gemeenten die het moeten hebben van het strand.
18,5 tot 22 kilometer van de kust
In de kuststrook van Zuid-Holland en in andere kustgemeenten, zoals Castricum, is veel verzet. Hier zullen windmolenparken op 18,5 tot 22 kilometer van de kust verschijnen. Als de plannen van minister Kamp doorgaan dan. Het genoemde aantal kilometers wordt aangehouden om kosten te sparen. Het zou namelijk 1,3 miljard euro meer kosten om de windmolens verder uit de kust te plaatsen, en daarmee geheel onzichtbaar te maken.
Heel andere conclusies
Nu blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau Decisio dat toeristen niet of nauwelijks weg zullen blijven door windparken. Decisio onderzocht de regionale effecten van windparken op verzoek van de Tweede Kamer, nadat kustgemeenten hier zelf eerder al onderzoek naar lieten doen. Decisio had alleen heel andere uitkomsten dan de kustgemeenten.
Positief voor banen
Het aantal strandbezoekers daalt volgens Decisio niet met 20%, maar met een percentage tussen 0 en 10. De toeristen die wegblijven, zullen verplaatsen naar andere toeristische plekken in Nederland. In het onwaarschijnlijke worst case scenario van 10%, zouden er 1.200 banen verdwijnen. Daarentegen ontstaan er door de parken ook zo’n 1.600 tijdelijke en bijna 500 vaste banen. Een snelle rekensom toont aan dat er dan juist (tijdelijk) extra banen bijkomen.
Wil jij windenergie uit eigen land ontvangen?
Filter dan op ‘alleen groen uit Nederland’
Half miljoen huishoudens meer
Sinds 1994 is er een stijgende lijn te zien in het opgesteld vermogen van windmolens. Dit zal de komende jaren doorgaan. In 2015 werd er zelfs een recordaantal windmolens geplaatst. Toen kwamen er 153 bij. Die windmolens samen kunnen 473.000 huishoudens van energie voorzien. In totaal stond het aantal windmolens in Nederland toen op (ongeveer) 2200. Hiermee worden 2,4 miljoenhuishoudens jaarlijks voorzien van windenergie.
Windenergie nog verdubbelen
In Nederland moeten we de komende jaren veel meer groene energie opwekken. Móéten, want in het Energieakkoord ligt vastgelegd dat we in 2020 14% van ons totale energieverbruik duurzaam moeten opwekken. Nu halen we rond de 6%. Vanaf 2020 moet er 6.000 MWh, megawattuur, aan windmolens op land staan. In 2015 zaten we op de helft van dit vermogen: 3.000 MWh verkregen we toen aan windenergie. Anno 2016 staat er in Nederland op land bijna 3020 MWh vermogen opgesteld.
Weinig MWh van zee
Slechts 357 MWh van de totale windenergie komt nu nog van buiten de kust. Offshore wordt dat genoemd. Het aantal windmolens op zee zal de komende jaren stijgen. In 2023 moet er namelijk 4450 MWh op zee staan. We moeten veel, maar het heeft een goed doel. Namelijk het broeikaseffect tegengaan.
Plannen windmolenparken
Momenteel zijn er maar twee windparken offshore. Het ene voor de kust van Egmond aan Zee, op 10 tot 18 kilometer afstand. Het ander bij Ijmuiden, 23 kilometer uit de kust. Verder zijn er vier parken in aanbouw. Het is belangrijk om meer duurzame energie op te wekken in Nederland. Niet alleen omdat we de doelen van het Energieakkoord moeten halen. Vooral ook omdat we, wel door het halen van die doelen, de CO2-uitstoot in ons land reduceren.
Profiteren van de wind
Oké, iedereen is weleens anti-wind en strijdt hiertegen. Op de fiets bijvoorbeeld. Heel vervelend, tegenwind. Van diezelfde wind, kunnen we ook profiteren. Bij wind mee, ja. Maar vooral ook door hier windenergie mee te verkrijgen. In de loop van de jaren zullen er meer windmolens verschijnen. Op zee en op land. Of de parken op zee slecht zijn voor het toerisme, dat moeten we misschien ondervinden. Goed voor het milieu, als we hierdoor minder fossiele brandstoffen gebruiken, zijn windmolens in elk geval.
Alleen groen uit Nederland
Ben jij voor windenergie? Kies dan voor een energiecontract waarmee je alleen groene energie uit Nederland ontvangt. Hiervoor hoef je alleen maar even energie te vergelijken en te filteren op ‘alleen groen uit Nederland’. Twijfel je nog over windparken en windmolens op zee? Kijk dan even wat het effect ervan op de horizon is. PS: soms moet je wel even goed kijken, hoor.
Ben je een tegenstander van windmolenparken in Nederland? Dan kun je in onze energievergelijker ook gewoon kiezen voor stroom uit andere bronnen.
Laat een reactie achter