Het wikkelhuis. Een makkelijk te verplaatsen huis van karton en hout. Wie bedenkt dat? “René Snel kwam tien jaar terug met dit idee,” zegt Brian Bergman, een Canadees die zelf sinds 2,5 jaar aan het wikkelhuis werkt. “Het doel was makkelijk en snel onderdak te creëren voor vluchtelingen.” Toen kwam het niet van de grond, maar nu gaat het de goede kant op met dit wikkelhouse. Leuk, want het is duurzaam, mooi – als je van hout houdt – én te plaatsen binnen een dag. En ook nog eens bijna overal. Makkelijk, hè. Brian, vertel eens wat meer.
Drie keer zo duurzaam
“Het wikkelhuis bestaat uit segmenten van karton en hout die je aan elkaar kunt schroeven. Voor één zo’n deel zijn twee rollen karton nodig. Dat komt bij elkaar van één boom,” zegt Brian terwijl hij naar de grote kartonrollen wijst. Is het dan wel milieuvriendelijk? In zo’n wikkelhuis zijn toch wat bomen verwerkt. Maar voor elke boom die wordt gebruikt, plaatst Fiction Factory – het bedrijf dat de huizen maakt – er ook weer een terug. Door de milieuvriendelijke middelen die worden ingezet, is het wikkelhuis drie keer zo duurzaam als traditionele woningen. Fijn!
Grootste wikkelhuis
Hoe meer segmenten achter elkaar, hoe groter – of eigenlijk langer – het huis. “Kopers kunnen kiezen hoeveel segmenten ze achter elkaar willen hebben. Je kunt zelfs honderd segmenten achter elkaar zetten,” vertelt Brian. “Om een segment te maken, draaien we karton om een mal.” De omvang is daardoor altijd hetzelfde. De huisvormige mal staat op een vrachtwagen en draait met een druk op de knop. Werken kan dus overal, zolang het maar binnen is. “In totaal gaan er vierentwintig lagen om de mal. Deze worden bij elkaar gehouden met speciale, milieuvriendelijke lijm.”
Fundering overbodig
Wat is het voordeel van karton? “Het is licht waardoor er geen fundering nodig is. De wikkelhuizen kunnen dus bijna overal worden neergezet,” verklaart Brian. “Wij installeren de huizen en verhuizen deze als het nodig is.” Dat kan ook makkelijk, want een wikkelhuis staat binnen een dag. Het ‘afbreken’ is ook gewoon een kwestie van de delen uit elkaar schroeven. “Alle delen zijn te verwijderen in vijf minuten.” En hupsa… de woning kan weer ergens anders worden neergezet. Dat is redelijk makkelijk (en vertrouwd) verhuizen.
Geen duurzaam wikkelhuis tot je beschikking, maar wel milieubewuster leven?
Kan, hoor. Bespaar op je energieverbruik én/of kies een contract met groene stroom
Staatsbosbeheer
In Nederland zijn er nog niet veel van de wikkelhouses te vinden. Op het FabCity-terrein staan er twee. Die zijn aangeschaft door de HvA als onderkomen voor studenten en docenten tijdens FabCity. “Staatsbosbeheer heeft er ook een aantal gekocht,” zegt Brian. “Als die er blij mee is, zullen er nog meer worden aangeschaft. Er zijn een paar kopers nodig die het vertrouwen en er blij mee zijn.” Goed om te weten: tijdens FabCity wordt minstens een wikkelhuis geproduceerd. Leuk en zeker interessant om een kijkje te nemen.
Wil je een wikkelhuis met eigen ogen zien? Dat kan in FabCity tot en met 26 juni. Maar ook in Amsterdam-Noord kun je een wikkelhouse bewonderen. Daar staat de modelwoning van Fiction Factory.
Laat een reactie achter