30 oktober 2013 – Werkgevers bekritiseren de stijgende werkgeverspremies, die zij betalen voor de zorgverzekeringen van hun werknemers. Volgens een berekening van MKB-Nederland zijn de lasten sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet (2006) gestegen van 8 tot 22 miljard. Dat meldt Nu.nl.
Niet goed voor de werkgelegenheid
Werkgevers betalen de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet voor hun werknemers. In 2013 komt dit neer op 7,75% over het loon. ‘Dat is slecht voor de loonkostenontwikkelingen in Nederland en dus ook voor onze concurrentiepositie. Dat kan werkgelegenheid kosten,’ zegt Michaël van Straalen, interim-voorzitter van werkgeversvereniging MKB-Nederland, over de stijgende werkgeverspremies.
Opnieuw premiestijging voor werkgevers
In de Tweede Kamer werd eerder deze week over nieuwe hervormingen in het zorgstelsel gesproken. De AWBZ (psychiatrische zorg, thuiszorg en zorg voor ouderen en gehandicapten) wordt mogelijk ondergebracht onder de Zorgverzekeringswet. Volgens Van Straalen zou dit opnieuw een stijging betekenen van de inkomensafhankelijke bijdrage.
Werkgevers niets gevraagd
Van Straalen vindt het onjuist dat werkgevers geen invloed of zeggenschap hebben over de hoogte van de kosten, maar zonder tegenspartelen gewoon moeten meebetalen. ‘Werkgevers zijn niet blind voor de zorgopgave van Nederland, maar hier is elk logisch verband met de werkgever weg.’(Nu.nl)
Laat een reactie achter