Elon Musk (43) werd selfmade millionaire met de oprichting van Paypal en stort zich nu vol op technologie die de wereld groener moet maken. Musk: “Iemand moet het doen.” En als dat niet lukt, heeft hij ook een noodplan: evacuatie naar Mars.
Musk is geboren en getogen in Zuid-Afrika en studeerde Natuurkunde en Economie in Canada. Hij zette Paypal op (hét wereldwijze internetbetaalsysteem), en verdiende er miljarden mee. Nu leidt hij groen technologiebedrijf Tesla en ruimtebedrijf SpaceX.
In Silicon Valley wordt hij ontvangen als de nieuwe Steve Jobs. Hij beschikt over tomeloze energie, intelligentie en een authentieke visie die hij zich door niets of niemand laat ontnemen. Zijn plannen om de wereld te veranderen zijn net zo astronomisch als de bedragen die hij erin investeert.
Is het niet gewoon een slimme zakenman? Om het geld is Musk het niet te doen. Met een geschat vermogen à 11,9 miljard dollar is hij allang binnen. De miljardair heeft een ander doel voor ogen. Zijn bedrijf voor elektrische auto’s Tesla maakt namelijk al twaalf jaar op rij verlies. En zijn zonnepanelen, batterijen en elektrische auto’s zijn doelbewust vrij van patenten. Musk zelf: “Ik zal mijn laatste dollar uitgeven aan deze bedrijven. Als we naar de kelder van Justines’ ouders moeten verhuizen (zijn ex-vrouw, red.), dan doen we dat.”
Zelf actie ondernemen om de wereld groener te maken? Vergelijk groene energiecontracten
Plan 1: met supertrein 900 km in half uurtje
In een half uurtje van San Francisco naar Los Angeles (900 kilometer) met een soort supertrein: de hyperloop. Klinkt nog science-fiction, maar als het aan Musk ligt, is dit binnenkort realiteit. De hyperloop haalt in theorie een snelheid van 1220 kilometer per uur. Door zonnepanelen aan de buitenkant is de trein volledig energieneutraal. En hij is niet alleen sneller dan andere vervoersmiddelen, maar ook veiliger én goedkoper.
De trein beweegt zich door een luchtdrukbuis, en zou met een elektromagneet worden gekatapulteerd en weer worden afgeremd. De capsules waarin reizigers zitten, zouden zich verplaatsen over kussens van lucht. Als reiziger zou het voelen alsof je in een vliegtuig zit door de lage druk. Honderd ingenieurs werken er in hun vrije tijd aan. Vergis je niet: het eerste testmodel van acht kilometer lang staat al in de planning en zal worden gebouwd in Texas. Ingenieurs en studenten kunnen er hun eerste capsules testen.
Plan 2: ieder huis zijn eigen batterij
Musk wil volledig af van fossiele brandstoffen. Oplossing nummer één volgens de innovator? De zon. De “kernfusiereactor die in de lucht hangt,” is een enorme bron van energie, dat kunnen we eenvoudig opvangen met zonnepanelen en er is maar een heel klein stukje land voor nodig. Er is één probleem. De zon schijnt ’s nachts niet. Dus hebben we batterijen nodig. Musk ontwikkelt die batterijen bij Tesla. Eén Tesla-batterij slaat 10 kilowattuur op en kost $ 3.500,-.
De bedoeling is dat ieder huis in de toekomst zijn eigen batterij heeft, die energie uit zon en wind opslaat. Om onze hele energievoorziening – inclusief transport – op duurzame energie te krijgen, zijn volgens Musk twee miljard batterijen nodig. Onhaalbaar? “Zeker niet. Er rijden ook ongeveer twee miljard auto’s en vrachtwagens op de aarde en elke twintig jaar wordt dat vernieuwd. Het is binnen het vermogen van de mensheid. We hebben het eerder gedaan.” Ondertussen bouwt Musk een gigafabriek in het Amerikaanse Nevada met zonnepanelen en batterijen die schone energie levert. En hij wil nog veel meer van deze ‘megafactories’ bouwen.
Op de vraag of zonnepanelen en batterijen wel de beste techniek voor duurzaamheid zijn, zegt Musk: “Het pad met zonnepanelen en batterijen is het enige dat ik ken dat dit kan doen.”
Plan 3: zelfsturende auto’s
Elektrische auto’s waren vooral saai en degelijk. Daar besloot Tesla verandering in te brengen: het ontwikkelde de luxe Tesla Roadster. Kost meer dan $ 100.000 dollar, maar maakt het imago van elektrische auto’s hip. Nu werken Musk en zijn bedrijf aan een goedkopere elektrische auto, die minder dan $ 30.000 dollar moet gaan kosten. En tank je bij een Tesla pomp, dan doe je dat gratis. Roadtrip for life heet dat binnen Tesla. Een auto rijdt 400 kilometer op een volle accu.
De Tesla is trouwens al helemaal klaar voor zelfbesturing. Ook de bestaande versies. “Het is alleen een kwestie van een software-update.” Musk verwacht dat er met vijf jaar werkelijk zelfsturende auto’s door de straten rijden.
Plan 4: de ruimte koloniseren
Oh, dan waren we er nog niet. Elon Musk heeft namelijk ook nog het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Niet voor commerciële doeleinden of uit nieuwsgierigheid, maar om de mensheid te redden van zijn eigen ondergang. Want wat als er een catastrofale milieuramp plaatsvindt op deze wereld? Hij is er serieus over. Binnen tien tot twintig jaar moeten er mensen naar Mars. Zijn ultieme doel: een kolonie van 80.000 mensen op Mars.
De ruimtetechnologie moet radicaal veranderen. Het rekensommetje heeft Musk al gemaakt. Waar raketten normaal na één keer gebruiken crashen in de oceaan, wil Musk dat die netjes neerkomen zodat ze herbruikbaar zijn. Elke keer dat een ruimtecapsule neerklapt, gaat namelijk $ 54 miljoen dollar verloren. Terwijl de brandstofkosten maar $ 200 duizend dollar bedragen.
De SpaceX missie in juni 2015 mislukte, maar zoals Elon Musk zelf zegt: “Failing is an option here. If things are not failing, you are not innovating enough.” En het bedrijf blijft vastberaden om de ambitieuze ruimtevaartdoelen te behalen.
De oorsprong van zijn drive…
In een social media-interview op Reddit geeft Musk antwoord wat zijn drive is achter zijn wil om Mars te koloniseren. Musk gelooft dat het voortbestaan van de mensheid op aarde binnen de komende tien jaar bedreigd wordt. Musk vreest nog het meest dat de mensheid zijn eigen graf graaft met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie – zelfdenkende robots. Hij noemt dit ‘het oproepen van de duivel’ en nog gevaarlijker dan nucleaire wapens.
Musk is kapitaalkrachtig en invloedrijk. Hij wíl niet alleen de wereld veranderen, hij dóet het ook. Ondertussen brengt hij science fiction dichter bij de realiteit dan ooit. Een man om in de gaten te houden…
“If something is important enough, even if the odds are against you, you should still do it.”
– Elon Musk
Laat een reactie achter