Verduurzamen is een hot item. Steeds meer Nederlanders proberen hun huis een stukje duurzamer te maken. Sommigen houden het klein en kiezen voor bijvoorbeeld overal ledlampen en tochtstrips in huis. Anderen pakken het groter aan en laten zonnepanelen installeren. Uiteraard helpen we hiermee het milieu een handje, maar het zorgt ook voor een lagere energierekening. Mooi meegenomen! Toch hebben veel Nederlanders zo hun grenzen. Zo ziet 69% een windmolen in de buurt niet zitten.
Besparen op je energie? Vergelijk nu!
Liever geen last van de opwekking van groene stroom
In Nederland heeft ruim zes op de tien huishoudens een groen energiecontract. De helft hiervan krijgt de groene stroom uit Nederland zelf geleverd. Toch wil het merendeel van de Nederlanders geen last hebben van de productie van deze stroom, zoals door windmolens. Het grootste bezwaar hiertegen is dat windmolens overlast geven en het uitzicht verpesten.
Een kleine 12% van de Nederlanders vindt het geen probleem om in de buurt van een windmolen te wonen. Daarnaast geeft 21% aan dat ze er niet per se bezwaar tegen hebben, al willen ze het liever niet.
Het not-in-my-backyard-principe
Het feit dat Nederlanders geen last willen hebben van de opwekking van groene stroom, komt door het not-in-my-backyard-principe (NIMBY). Dit principe houdt in dat mensen een ideaal hebben, maar geen last willen ondervinden bij het behalen van dit ideaal. Veel Nederlanders willen dus wel bijdragen aan een beter klimaat, maar een windmolen in de buurt gaat te ver.
Ook niet voor korting
Zelfs korting of gratis stroom van de windmolen weet 63% van de tegenstanders niet te overtuigen. Vooral voor 65-plussers maakt een korting niets uit, ze willen hoe dan ook geen windmolen in de nabije omgeving. Van de resterende 37% laat ongeveer de helft zich wel overhalen met een korting. De andere helft twijfelt nog.
Gebruik jij al groene stroom?
Ook als je niet in de omgeving van een windmolen wilt wonen, kun je nog je steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. In onze energievergelijker kun je kiezen voor verschillende duurzame opties, namelijk: groene stroom, groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas. Daarnaast heb je de mogelijkheid om alleen leveranciers te tonen die meedoen aan de postcoderoosregeling, wat inhoudt dat je zonnepanelen aanschaft die niet op je eigen dak komen. En wie weet, misschien heb je zelf de mogelijkheid om te besparen op je huidige energiecontract.
JohanD
Windmolens hebben tal van nadelen, buiten lage frequenties, vogels- en insecten vermalen, zelfs op zee. Bovendien is er bij constructie en deconstructie zeer veel moeilijk af te breken afval. Zonnepanelen hebben die ook, maat gaan véél langer mee. Bovendien kunnen die op daken. Kernenergie is de oplossing, indien we persé van het gas willen.
Henri Van Raamsdonk
Al zet je het hele land vol dan is de opbrengst nog maar paar procent.
Ze lopen op subsidie.Vreselijke horizonvervuiling.
Ze bevatten allemaal zwavelhexafluoride ,een broeikaskas dat 12000 keer zo sterk is als bv CO2.
Vroeg of laat lekken de windmolens dit…
Adriaan
Windmolens die na 10 jaar vernieuwd worden ????
Op het land weg ermee dit hoort op zee