Doordat veel mensen stroom terugleveren aan het net als de zon schijnt, moet de energieleverancier extra kosten maken om deze stroom terug te leveren aan het net. Deze kosten worden doorberekend aan zonnepaneelhouders, onder andere met terugleverkosten. Hierdoor vragen veel mensen zich af of zonnepanelen nog wel rendabel zijn en of ze wel of geen zonnepanelen moeten aanschaffen. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het wel of niet aanschaffen van zonnepanelen.
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Het antwoord op de vraag: ‘Zijn zonnepanelen nog rendabel?’ is simpel. Ja, zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, al is door de invoer van terugleverkosten de terugverdientijd gestegen. Voor 10 zonnepanelen met terugleverkosten van € 250 per jaar is volgens Milieu Centraal de terugverdientijd ongeveer 8 jaar. Zonder terugleverkosten lag de terugverdientijd met 10 zonnepanelen op 5 jaar.
Aangezien zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan, leveren ze na de 8 jaar terugverdientijd nog 17 jaar geld op en zijn zonnepanelen dus nog steeds rendabel. Stel dat je het aankoopbedrag voor 10 zonnepanelen op je spaarrekening had gezet, dan kun je de winst na 25 jaar vergelijken met een rente van 6,4%.
Salderingsregeling wordt nog niet afgebouwd
In februari 2024 stemde de Eerste Kamer tegen het afbouwen van de salderingsregeling. Met de salderingsregeling kun je stroom die je opwekt met zonnepanelen en teruglevert aan het net, wegstrepen tegen stroom die je hebt afgenomen. Hierdoor bespaar je op je energierekening.
Doordat de Eerste Kamer tegen een wetsvoorstel heeft gestemd om de salderingsregeling af te bouwen, blijft deze voorlopig nog bestaan. Je kunt dus nog volledig salderen, waardoor zonnepanelen nog altijd financieel aantrekkelijk zijn. Hier tegenover staan wel de terugleverkosten die veel energieleveranciers rekenen.
Aanschafkosten zonnepanelen
De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren flink gedaald. Dat komt doordat er meer zonnepanelen worden geproduceerd én er steeds meer installateurs zijn.
Terugleververgoeding en terugleverkosten
Wek je met je zonnepanelen meer stroom op dan je zelf nodig hebt? Dan kun je deze stroom terugleveren aan het net. Je krijgt hier een terugleververgoeding voor. Hoe hoog de terugleververgoeding per kWh is, verschilt per energieleverancier.
Omdat zoals gezegd veel mensen stroom terugleveren aan het net op hetzelfde moment, namelijk als de zon schijnt, raakt het net overbelast. De energieleverancier moet nu extra kosten maken om de stroom terug te leveren aan het net. Een manier om deze kosten door te berekenen aan zonnepaneelhouders, is door middel van terugleverkosten. Dit zijn vaste kosten die je betaalt als je stroom teruglevert aan het net. De hoogte van de terugleverkosten is afhankelijk van het aantal kWh-zonnestroom – ingedeeld in schalen – dat je teruglevert en verschilt per energieleverancier. Het gaat gemiddeld om een paar tientjes per maand.
Hoewel de terugverdientijd door de terugleverkosten langer is geworden, is het nog steeds rendabel om zonnepanelen aan te schaffen.
Subsidies voor zonnepanelen
Hoewel de landelijke subsidie voor een investering in zonnepanelen is afgeschaft, is sinds 2023 de btw op zonnepanelen 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of op een bijgebouw van een woning.
Wel of geen zonnepanelen aanschaffen?
Ondanks de terugleverkosten is het dus nog steeds rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Dit komt doordat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, je bij de meeste energieleveranciers een terugleververgoeding krijgt, de aanschafkosten voor zonnepanelen relatief laag zijn én de btw 0% is.
Laat een reactie achter