Door forse regenval was er dit weekend wederom hoogwater in het zuiden van ons land. Veel kelders staan onder water en woonkamers met inboedel zijn nat. Het grootste gedeelte van die zaken worden vergoed door de verzekeraar, maar er zijn ook situaties waarin er geen vergoeding is.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “De extremen in weersomstandigheden en gevolgen daarvan voor onze lage landen, vragen dat we meer anticiperen op waterschade. Daar ligt een taak voor de waterschappen of (lokale) overheid, maar mensen kunnen zelf ook stress voorkomen door zich tijdig te laten informeren. Je wil niet midden in de ellende van waterschade aan je huis, ook nog moeten uitzoeken hoe het zit met je verzekering.“
Dit kán de verzekering vergoeden
Over het algemeen dekt een woonverzekering onvoorziene waterschade aan je huis. Het gaat dan om schade ten gevolge van neerslag, die valt onder de opstal- of inboedelverzekering. Denk hierbij aan neerslag die een woning binnenkomt via daken en dakgoten, over drempels naar binnen stroomt of schade veroorzaakt door het instorten van een plat dak. Ook de gevolgschade door het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit wordt vergoed. Sinds kort vergoeden vrijwel alle verzekeraars ook de schade aan woningen door extreme regenval of door het bezwijken van secundaire keringen (‘lokale overstromingen’).
Dit vergoedt de verzekering niet
Er zijn ook zaken die niet vergoed worden door de verzekeraar. Dit is het geval wanneer er al schade aan de woning is (zoals bijvoorbeeld aan daken en dakgoten) waardoor het water naar binnen kan dringen. Of wanneer de deuren en ramen van de woning of de kelder open staan. Maar ook schade door een stijging van het grondwaterpeil wordt niet vergoed.
In het geval dat een grote rivier buiten de dijken treedt of een zeewering het begeeft (primaire waterkeringen), kunnen mensen niet bij hun verzekering aankloppen om de waterschade te verhalen. Mocht er schade komen door een overstroming, wie vergoed dat dan? Voor compensatie ben je in zo’n geval aangewezen op de overheid. Voor deze schade kun je een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS).
Voorkom onduidelijkheid over de procedure
Wanneer je waterschade hebt is het daarom zeer belangrijk om te achterhalen hoe het water de woning binnen heeft kunnen dringen. Hans de Kok: “Als jij het dakraam open hebt laten staan terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, is het logisch dat de verzekering je waterschade aan het laminaat niet vergoedt. Maar wanneer het zo hard regent dat de rioleringen in de straat overlopen en het water via de voordeur of drempel naar binnenstroomt, zoals afgelopen weekend in Brabant het geval was, dan kun je hier een schademelding voor indienen bij je verzekeraar. Check vooraf goed de voorwaarden zodat je weet wat je
Laat een reactie achter