De eerste herfststorm diende zich aan en hij was heftig. Heb je schade opgelopen aan je huis, je auto, of de auto van de buurman bijvoorbeeld? Voordat je van plan bent een nieuw huis te bouwen, lees eerst deze verzekeringstips.
Wil je stormschade vergoed zien door je verzekeraar? Dan hanteren ze vrijwel altijd één voorwaarde. De storm moet minimaal windkracht 7 op de schaal van Beaufort zijn geweest of meer. Verder:
Schade aan je huis
Gaat een ruit aan diggelen, of erger: komt er een boom door je dak? Onderneem direct actie! Hoe langer je wacht, hoe meer schade. Er kan bijvoorbeeld water in je huis komen. Dat is niet prettig voor jou, en niet voor de verzekeraar. Laat direct een glaszetter komen of bel de hulpcentrale van je verzekeraar. Zo blijven de schade en de kosten binnen de perken.
Voor de schadevergoeding kun je aanspraak maken op 2 verzekeringen. Ten eerste, de inboedelverzekering. Dat is voor kleinere zaken als gesprongen ramen, een natte bank, of gekruld parket. Dan is er nog de opstalverzekering. Die is er voor schade aan het geraamte van je woning: de muren en je dak. Dus voor als er een boom op je huis valt. Bij de meeste verzekeraars geldt een ‘eigen risico stormschade’ tussen de € 250,- en € 500,-.
Bel ook altijd even met je tussenpersoon (dat zijn wij – PrizeWize), of je verzekeraar. Wij kunnen je helpen met het aanvragen van je schadevergoeding.
Schade aan je auto
Valt er een boom op je auto, is er een fiets tegenaan gewaaid of heb je krassen door rondvliegende takken?
Je krijgt dan alleen stormschade vergoed als je een autoverzekering met WA-dekking Beperkt Casco heeft of All-risk verzekerd bent. Let wel op: bij de meeste verzekeraars geldt ook bij ‘stormschade auto’ een eigen risico.
Rij niet meteen naar de garage, maar bel eerst ons of de verzekeraar. Wij kunnen je vertellen of het loont om te claimen, en naar welke garage het beste kunt gaan met jouw polis. Als je naar een garage gaat die niet is aangesloten bij je verzekeraar, dan moet je de reparatiekosten misschien zelf betalen, of gaat je eigen risico er aan op.
Ook is het handig om foto’s te maken van de situatie en de schade aan je auto. Verzekeraars vragen daar vaak om.
Moet je auto worden weggesleept? En de boom die is omgevallen ook? Bel dan de alarmcentrale. Dat telefoonnummer vind je op je groene kaart – het document waar je je kenteken, polisnummer en informatie over wat te doen bij ongevallen op kunt vinden.
Schade bij iemand anders
Dan kan het nog gebeuren dat er een dakpan van je dak afwaait, rechtstreeks door de ramen van je buren. Of dat je fiets omwaait, tegen de auto van je buurvrouw. Vervelend. Voor dit soort zaken is er een aansprakelijkheidsverzekering.
Schade aan je lijf
In Engeland liep een vrouw in de heftige storm onder de bomen. Dat is niet goed afgelopen, ze was op slag dood. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat nabestaanden hoge kosten moeten maken voor je begrafenis. Een overlijdensrisicoverzekering, ook die bestaat. Die is er voor bedoeld dat je nabestaanden een potje met geld kunt achterlaten. Zodat je vrouw in je huis kan blijven wonen, bijvoorbeeld.
Blijf je leven, maar heb je wel iets opgelopen aan je lijf en ledematen? Bij noodgevallen wordt zorg altijd gedekt uit je basisverzekering. Moet je revalideren en heb je fysiotherapie nodig, dan betaal je de eerste 21 behandelingen zelf.
De storm leverde mooie beelden, veel media-aandacht en ook schade op. Bij ons aan de telefoon bleef het best rustig, veel schadegevallen kwamen niet binnen. Het bleek storm in een glas water. Maar met deze tips zijn we in ieder geval voorbereid, mocht er weer een herfststorm opsteken.
Lees ook:
Laat een reactie achter