Als een van je naasten komt te overlijden, kan er ontzettend veel op je af komen. Vaak moet je veel regelen, zoals het aanvragen van de overlijdensakte, het regelen van het afscheid en het versturen van de rouwkaart. Soms heeft iemand voor zijn of haar overlijden zelf al veel geregeld, bijvoorbeeld in een uitvaartverzekering of een wilsbeschikking. Wat kun je zelf vooraf regelen voor jouw naasten? En welke zaken moeten na het overlijden worden opgepakt? We vertellen het je.
Wat kun je regelen vóór je uitvaart?
Hoewel veel mensen er liever niet over nadenken, kan het vooraf regelen van bepaalde zaken een enorme last van de schouders van je nabestaanden halen. Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het opstellen van een wilsbeschikking of uitvaartwensenlijst. Hierin geef je aan hoe je je afscheid voor je ziet: wil je een traditionele begrafenis of liever een crematie? Moet de ceremonie ingetogen zijn of juist uitbundig, met muziek en speeches? En wil je een bepaalde religieuze of spirituele invulling?
Daarnaast kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht. Als je geen uitvaartverzekering hebt, dan betalen je nabestaanden de uitvaart. Als er geen nabestaanden zijn en je hebt geen uitvaartverzekering, betaalt de gemeente de begrafenis of crematie.
Ook kun je al nadenken over andere praktische zaken. Denk aan een lijst met contactgegevens van personen die op de hoogte moeten worden gebracht als je komt te overlijden. Ook kun je een lijst maken van muzieknummers die je wilt laten afspelen of een document opstellen waarin je je voorkeuren voor bloemen, rouwkaarten en zelfs de kleding waarin je opgebaard wilt worden vastlegt.
Als je een uitvaart regelt voor iemand, is het dus belangrijk om na te gaan of de overledene al dingen heeft geregeld of wensen heeft opgeschreven. Uitvaartverzekeraars bieden hier vaak hulpmiddelen voor of kunnen dit voor je vastleggen wanneer je een uitvaartverzekering bij hen afsluit.

Wat moet er geregeld worden direct na overlijden?
Wanneer je naaste overlijdt, moet het overlijden vastgesteld worden door een arts. Je ontvangt dan een overlijdensverklaring, die nodig is voor de officiële registratie bij de gemeente. Als iemand thuis overlijdt, kun je de huisarts bellen om het overlijden vast te stellen. Overlijdt iemand in het ziekenhuis of verzorgingstehuis? Dan wordt het overlijden vastgesteld door een arts.
Ook is het belangrijk om naasten op de hoogte te brengen. Dit kan een emotioneel zware taak zijn. Soms is het fijn om één of twee familieleden of vrienden te vragen om mee te helpen met het informeren van anderen.
De gemeente moet ook op de hoogte worden gesteld van het overlijden. Dit moet binnen 5 dagen na overlijden gebeuren. De gemeente stelt vervolgens een overlijdensakte op. Dit is een officieel document dat nodig is voor allerlei administratieve zaken. Je hebt het bijvoorbeeld nodig voor het opzeggen van abonnementen, het afhandelen van verzekeringen, zoals de zorgverzekering, en de afwikkeling van de erfenis.
Had de overledene een uitvaartverzekering? Breng dan de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte. Deze verzekering helpt om de kosten van de uitvaart te betalen. Het kan zijn dat de overledene uitvaartwensen bij de verzekeraar heeft vastgelegd.
Tot slot kun je een uitvaartondernemer inschakelen. Die helpt met het regelen van alle details rondom de uitvaart en neemt veel taken uit handen, zoals het op de hoogte stellen van de gemeente. Jij en andere naasten kunnen je dan met andere dingen bezighouden.

Het organiseren van de uitvaart
Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Het is daarom fijn om dat samen met een uitvaartverzorger te regelen. Misschien heeft de overledene al wensen op papier gezet, of ze met iemand besproken. Is dat niet het geval? Dan moeten deze keuzes gemaakt worden door de naasten.
De eerste vraag is: wordt het een begrafenis of crematie? Dit is een van de grootste beslissingen en hangt vaak af van persoonlijke, religieuze of financiële overwegingen. Ook moet er een datum voor de uitvaart bepaald worden.
Daarnaast mag je bepalen waar de opbaring plaatsvindt. Dit kan thuis zijn of in een rouw- of uitvaartcentrum. De opbaring geeft nabestaanden de gelegenheid om afscheid te nemen in een rustige, intieme setting.
De rouwkaart en de uitnodigingen voor de ceremonie moeten worden opgesteld en verstuurd. Denk na over de tekst, het ontwerp en wie uitgenodigd moeten worden. Sommige mensen plaatsen ook een advertentie in de krant om meer mensen op de hoogte te brengen.
Tijdens de uitvaart
Ook de invulling van de ceremonie is een belangrijk onderdeel. Wie gaan er spreken? Welke muziek wordt er gespeeld? Wordt er een fotopresentatie getoond?
Daarnaast moeten praktische zaken worden geregeld, zoals:
- De keuze van de kist of urn
- De bloemen
- Het rouwvervoer
- De catering voor de condoleance
- De kistdragers
En wat moet je regelen voor ná de uitvaart?
Na de uitvaart moeten er nog een paar dingen geregeld worden, zoals het regelen van de nalatenschap. Als de overledene een testament heeft opgesteld, wordt hier een notaris bij betrokken. Als er geen testament is, wordt de erfenis verdeeld volgens de wettelijke erfopvolging. Dit proces kan enkele weken tot maanden in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap.
Daarnaast moeten bankrekeningen en lopende abonnementen worden stopgezet. Banken vereisen meestal een overlijdensakte voordat ze rekeningen kunnen blokkeren of overdragen aan erfgenamen. Ook verzekeringen en lidmaatschappen moeten worden opgezegd.
Tot slot is er de keuze rondom een grafsteen of asbestemming. Een grafsteen kan vaak pas na een paar maanden worden geplaatst. Dit komt omdat de grond eerst moet zakken en stevig worden. Bij crematie moet worden besloten of de as wordt uitgestrooid, bewaard op één plek of verdeeld onder nabestaanden.
Voor nabestaanden kan het verlies emotioneel zwaar zijn. Gelukkig zijn er meerdere vormen van ondersteuning, zoals rouwverwerking via professionele therapeuten of lotgenotengroepen. Het verwerken van een verlies kost tijd en iedereen doet dit op zijn eigen manier.
Laat een reactie achter