De herfst is bijna voorbij, de winter staat weer voor de deur. Het wordt vroeg donker en ’s ochtends laat licht, de temperatuur daalt en de regen komt soms met bakken uit de hemel. 🌧 Stap je met zo’n regenbui in de auto? Lees in deze blog over aquaplaning en hoe je de kans hierop verkleint.
1. Wat is aquaplaning? | 3. Wat te doen bij aquaplaning? |
2. Waar is de kans op aquaplaning het grootst? | 4. Hoe voorkom je aquaplaning? |
Wat is aquaplaning?
Wanneer er veel water op de weg is, kan het zijn dat het water een laag vormt tussen de autobanden en het wegdek. De banden hebben daardoor geen grip meer, waardoor je de controle over de auto verliest. Dit wordt aquaplaning – of watergladheid – genoemd.
Waar is de kans op aquaplaning het grootst?
Op wegen waar het regenwater niet snel genoeg weg kan, is de kans op aquaplaning het grootst. Dit kan zijn omdat de weg het laagste punt is, of omdat de zijkanten van een bocht onvoldoende aflopen. Ook bij beschadigd asfalt is de kans op aquaplaning groter, net als wegen waar gras, modder of onkruid langs wegen het water op de weg laten staan.
Wat te doen bij aquaplaning?
Hoewel aquaplaning niet vaak voorkomt en je geen invloed hebt op de oorzaak van aquaplaning, zijn er meerdere dingen die je kunt doen als je door aquaplaning geen controle meer hebt over de auto:
- schakel cruisecontrol uit, zodat je zelf de controle kunt nemen over de auto;
- laat het gas los zonder dat je terugschakelt;
- houd het stuur vast en blijf in dezelfde richting rijden.
Probeer niet in paniek te raken. Ook is het belangrijk dat je niet te hard remt en het stuur niet omgooit. Hierdoor bestaat de kans dat je gaat slippen.
Hoe voorkom je aquaplaning?
Hoewel je geen invloed hebt op het weer, kun je de kans op aquaplaning wel verkleinen:
- Controleer de profieldiepte van jouw autobanden. Vervang zomerbanden uiterlijk bij drie millimeter profiel en winterbanden uiterlijk bij vier millimeter profiel.
- Naast profieldiepte is het ook belangrijk dat je de bandenspanning checkt om aquaplaning te voorkomen. Een zachte band kan water minder goed afvoeren, waardoor de kans op aquaplaning groter wordt. Bovendien slijt een zachte band sneller en verbruik je met een zachte band meer brandstof. Met de juiste bandenspanning kun je dus ook nog eens jouw brandstofverbruik verlagen.
- Regent het hard? Verlaag dan je snelheid. Door je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden, verklein je de kans op aquaplaning.
- Dikke banden moeten meer water afvoeren dan dunnere banden. Kies daarom niet te dikke banden in verhouding met jouw auto.
- Rijd extra voorzichtig op de rechterweghelft. Hier rijden veel vrachtwagens, die diepe sporen in het asfalt veroorzaken. Daar blijft vaak veel water staan.
Ligt er geen water, maar ijs op de weg? Lees dan onze 15 tips om gladheid te bestrijden tijdens het autorijden.
Laat een reactie achter