Het einde van 2024 is in zicht en dat betekent: oliebollen, champagne én vuurwerk! 🎇 Een gezellig moment, al kan vuurwerk ook zorgen voor schade aan jezelf, omstanders, woningen en auto’s. In deze blog vertellen we je wat je kunt doen als je zelf vuurwerkschade hebt door eigen schuld of die van en ander, en wat je moet doen als je vuurwerkschade hebt veroorzaakt aan andermans spullen.
Vuurwerkschade aan woning en spullen | Vuurwerkschade aan eigendommen van anderen |
Vuurwerkschade aan auto | Schade door illegaal vuurwerk |
Vuurwerkschade aan woning en spullen
Veel mensen weten niet dat vuurwerkschade meestal gedekt wordt door een woonverzekering. Onder een woonverzekering valt de inboedelverzekering en de opstalverzekering.
De inboedelverzekering dekt schade door vuurwerk aan persoonlijke eigendommen in huis.
De opstalverzekering dekt alles wat in en rondom je huis ‘vastzit’. Niet alleen je woning zelf is dan verzekerd, maar bijvoorbeeld ook de garage, rolluiken en zonnepanelen. Dus heb je schade door vuurwerk aan iets wat aan je huis ‘vastzit’? Doe dan een beroep op je opstalverzekering. Let wel op: verzekeraars gaan hier verschillend mee om en kunnen verschillende eigen risico’s hanteren. Bekijk dus altijd goed je polisvoorwaarden.
Vuurwerkschade aan auto
Of vuurwerkschade aan je auto verzekerd is, hangt af van de dekking die je hebt. Met een WA-verzekering betaal je schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto altijd zelf. Dit geldt dus ook voor vuurwerkschade. Heeft iemand anders vuurwerkschade aan je auto veroorzaakt? En weet je wie dat is? Dan kun je de schade terugvragen via de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon.
Heb je brandschade aan je auto door vuurwerk? Dat wordt gedekt als je een WA + beperkt casco autoverzekering of allriskverzekering hebt. Dit geldt ook voor lakschade. Het claimen van lakschade heeft geen gevolgen voor je no-claim-korting. Een barst in je ruit wordt ook vergoed met een WA + beperkt casco autoverzekering of allriskverzekering en heeft bij de meeste verzekeraars ook geen invloed op je no-claim-korting.
Heb je vuurwerkschade aan je auto door vandalisme, bijvoorbeeld door een rotje in de uitlaat? Dat wordt alleen vergoed als je een allriskverzekering hebt. Claim je de schade, dan gaat dit wel ten koste van je no-claim-korting. Zijn de daders bekend en kan je verzekeraar de schade op hen verhalen? Dan verandert er niets aan je no-claim-korting.
Vuurwerkschade aan eigendommen van anderen
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je zelf vuurwerkschade veroorzaakt aan eigendommen van anderen. De kosten hiervoor kunnen vergoed worden vanuit je aansprakelijkheidsverzekering. Vuurwerkschade veroorzaakt door je kinderen kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering, tenzij je kinderen ouder dan 14 zijn en/of deze schade met opzet hebben aangericht.
Schade door illegaal vuurwerk
Het bezitten en afsteken van illegaal vuurwerk is strafbaar. Schade door illegaal vuurwerk wordt bijna nooit volledig vergoed door verzekeraars.
Vuurwerkschade voorkomen: dit kun je doen
Oud en nieuw is gezellig, maar vuurwerk kan helaas voor schade zorgen. Met deze tips bescherm je je spullen én jezelf:
- Zet afvalcontainers binnen of doe ze op slot. Zo voorkom je dat ze vlam vatten.
- Plak de brievenbus dicht.
- Leg blusmateriaal klaar. Denk aan een brandblusser of blusdeken.
- Zet je auto binnen of op een afgesloten terrein.
- Gebruik een vuurwerkbril.
- Meld schade meteen bij je verzekeraar. Stuur foto’s mee van de schade.
- Doe aangifte bij de politie als er sprake is van vandalisme.
Wil je zeker weten dat vuurwerkschade binnen de dekking valt? Controleer dan de polisvoorwaarden van je woon-, auto-, of aansprakelijkheidsverzekering. Neem contact op met je verzekeraar als vuurwerkschade niet genoemd wordt in de polisvoorwaarden.
Laat een reactie achter