Het water stond de afgelopen tijd (en staat nog steeds) hoog in Nederland. Rivieren en hun overloopgebieden lijken bijna te overstromen en sommige plekken zijn onbereikbaar omdat de weg er naartoe onder water staat. Om nog meer wateroverlast te voorkomen, werden onder andere zandzakken geplaatst. Heb jij toch waterschade opgelopen? Wij vertellen je wat de verzekering dekt bij waterschade.
Wat valt er onder waterschade? | Wanneer wordt waterschade niet gedekt? |
Waterschade door directe en indirecte neerslag | Waterschade aan auto’s |
Waterschade door leidingwater |
Wat valt er onder waterschade?
Als je waterschade hebt opgelopen, kan het zijn dat de verzekeraar het een en ander dekt. Maar wat verstaan we precies onder waterschade? Verzekeraars maken doorgaans onderscheid tussen drie categorieën:
- Waterschade veroorzaakt door directe neerslag (regen, hagel, sneeuw en smeltwater)
- Waterschade veroorzaakt door indirecte neerslag (overlopen van sloten, kades en grachten als gevolg van regenval)
- Waterschade veroorzaakt door leidingwater
Waterschade kan dus ontstaan door (extreme) weersomstandigheden, maar ook door een gesprongen leiding of bluswater. Veel vormen van waterschade worden gedekt door de verzekering. Maar dit geldt niet altijd. Bijvoorbeeld als jij je woning slecht hebt onderhouden. Je leest er hier alles over.
Waterschade door directe en indirecte neerslag
Verzekeraars dekken gelukkig veel vormen van waterschade. De woonverzekering dekt onvoorziene waterschade aan je huis. Is er bijvoorbeeld waterschade ontstaan aan je huis zelf of spullen in huis door binnengedrongen neerslag, zoals regen of sneeuw? Dan verhaal je deze schade bij de opstalverzekering of inboedelverzekering.
Eerst even het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering. Schade aan je huis zelf (dus alles wat in en rondom je huis ‘vastzit’) kun je verhalen op de opstalverzekering. Is er onvoorziene waterschade ontstaan aan de spullen in je huis? Deze schade kun je verhalen bij de inboedelverzekering. Beide verzekeringen zijn woonverzekeringen.
Waterschade door indirecte neerslag wordt niet altijd gedekt door de basisdekking van woonverzekeringen, maar kan wel gedekt worden door een woonhuisverzekering met een extra uitgebreide dekking of door een allriskwoonverzekering.
In de volgende gevallen dekt de verzekering waterschade niet:
- Als er waterschade is ontstaan door achterstallig onderhoud;
- Als er waterschade is ontstaan door nalatigheid (zoals ramen, luiken of deuren die openstonden);
- Als er waterschade ontstaat tijdens een verbouwing;
- Als er waterschade is ontstaan door een natuurramp, zoals een dijkbreuk. Deze schade kun je verhalen bij de overheid door een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS).
Waterschade door leidingwater
Is er waterschade ontstaan door een gesprongen leiding? Of een andere lekkage van binnenuit, zoals een lekkende kraan? Onvoorziene waterschade van binnenuit wordt meestal gedekt door de inboedelverzekering of de opstalverzekering.
Wanneer wordt waterschade niet gedekt?
Soms wordt waterschade niet gedekt. Sommige verzekeraars hebben aanvullende dekkingscriteria om te bepalen of waterschade wordt verzekerd. Waterschade wordt dan bijvoorbeeld niet verzekerd als water stroomt uit vulslangen, tuinslangen en sproei-installaties. Ook kan het zijn dat andere vormen van waterschade niet worden verzekerd.
Als de verzekeraar jouw schade dekt, is het goed om te weten dat de woonhuisverzekering de schade dekt die is ontstaan vanwege waterschade, maar de reparatie van de oorzaak niet. Bovendien geldt er bij de meeste verzekeraars een eigen risico. Het is daarom belangrijk om verzekeringen te vergelijken, zodat jij er eentje kiest die bij jou past.
Waterschade aan auto’s
Niet alleen je huis kan waterschade oplopen – je auto helaas ook. Met een WA-verzekering betaal je schade aan je eigen auto altijd zelf. Waterschade buiten jouw eigen schuld, zoals schade door extreme regenval of overstroming, wordt gedekt met een WA + beperkt casco autoverzekering of allriskverzekering.
Als het regent en de regendruppels dringen naar binnen door het raam, wordt de schade gedekt door de allriskverzekering. Dit geldt wel alleen als je het raam dicht hebt staan. Heb je zelf je raam open laten staan? Dan wordt de schade niet gedekt. Raakt jouw auto van de weg en komt hij in het water terecht? Ook deze schade dekt alleen de allriskverzekering.
De exacte dekkingen verschillen per autoverzekeraar. Het is dus goed om bij je verzekering te checken wat precies wordt gedekt en wat niet.
Laat een reactie achter