Kilo’s aan wasgoed stoppen we wekelijks in de wasmachine. Makkelijk. Vervolgens gooien we een groot deel in de wasdroger. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Of hang jij je was liever op? Schijnt dat 1 op de 3 Nederlanders hiervoor kiest. Slim, want dat scheelt in de kosten voor energie. De droger is namelijk een behoorlijke stroomvreter. Wij hebben de beste bespaartips voor je op een rijtje gezet.
1. Hoog toerental centrifugeren
Gebruik je de droger wel? Besparen met je droger begint bij de wasmachine. Centrifugeer de was op een hoog toerental. Dan verdwijnt er al meer vocht uit de was. De droger hoeft dan minder lang te draaien. Ook al kost het centrifugeren meer stroom, dat weegt niet op tegen de stroom die de droger anders extra had gebruikt.
2. Alles in één keer drogen
Draai geen droogbeurten achter elkaar met weinig was. Zorg ervoor dat alle was die in de droger moet, hier tegelijk ingaat. Tenzij deze té vol wordt natuurlijk. Ja, de droger zal wat langer draaien dan bij kleine wasjes. Maar al die losse droogsessies bij elkaar duren langer én kosten meer dan één goedgevulde trommel.
3. Gebruik het automatische programma
Automatische programma’s gebruiken minder stroom dan draaibeurten met een vastgestelde tijd. Denk bij de programma’s aan de opties kastdroog, strijkdroog, wol-finish en katoenkreukvrij op de droger. Hiermee wordt de droogtijd aanpast aan de vochtigheid van de was. Fijn, draait de droger ook niet langer dan nodig.
4. Size does matter
Heb je een groot gezin? Dan heb je meer vieze kleren en beddengoed. Kies het juiste formaat voor jouw gezinssituatie. Dat is vaak een droger waarbij ál het wasgoed dat uit je volle wasmachine komt in de trommel past. De droger hoeft dan maar één keer te draaien. Zo verbruikt hij minder stroom dan wanneer je deze twee keer wat korter aanzet. Een droger met een grotere trommelinhoud (het aantal kilogram dat in de droger past) verbruikt meer stroom. Zonde dus als je deze ruimte niet nodig hebt.
5. Energielabel A+++
Ga je een droger kopen? Let dan op het energielabel. Deze geeft aan hoe zuinig een apparaat omgaat met stroom. Een hoger label is duurder, maar in verbruik win je behoorlijk terug op de aanschafkosten. Voor drogers gaan labels van A+++ tot D. Sinds 2015 mogen er alleen nog drogers worden geproduceerd die minimaal over het B-label beschikken. De laatste drogers met een C-label worden nog wel verkocht.
6. Filter schoonhouden
Het pluizenfilter. Zorg ervoor dat je deze vaak van de verzamelde stof ontdoet. Bij voorkeur na elke ronde. Moet kunnen, want het is een kleine moeite. Hou je dit filter netjes schoon, dan gaat de droger waarschijnlijk langer mee.
7. Was ophangen: geen kosten
Heb je de mogelijkheid (lees: ruimte) om de was op te hangen, doe dat dan vooral. Naast de besparing op het energieverbruik, is het óók beter voor je kleding. Kost je alleen iets meer tijd. Hang je de was binnen op? Zorg dan voor goede ventilatie. Het aantal droogbeurten dat je skipt, het verbruik van de droger én het stroomtarief dat je betaalt, bepalen samen jouw besparing. Met een minder zuinige C-labeldroger bespaar je bijvoorbeeld jaarlijks zo’n € 70,- als je de droger normaal drie keer per week aanzet.
Wil jij vaker bespaartips ontvangen? Vul je mailadres in en wij houden je op de hoogte! Meer dan 100.000 mensen gingen je voor.
Dit artikel is eerder verschenen op 7 april 2016, maar is herschreven op 1 februari 2018.
Willie
Neem geen droger . Bespaard het meest
afw feith
heb er altijd al tennisballen in liggen is soms 1 nadeel ze komen in her wasgoed terecht soms vallen ze eruit moorsoms ook niet heb er 2 inzittenop een voor raad van 16 stuks meest geraapt