De wachtlijsten waar voorheen nog een groot taboe op rustte, worden misschien weer onderdeel van het Nederlandse zorgstelsel. Experts zeggen dat wachtlijsten nuttig zijn voor het terugdringen van de hoge kosten binnen de gezondheidszorg. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft momenteel een onderzoek ingesteld naar het effect van wachtlijsten voor de terugdringing van overbodige zorg.
Amerikaanse taferelen
In de politiek is zorg momenteel het belangrijkste onderwerp. De PvdA wil terug naar vaste budgetten voor ziekenhuizen en dus de wachtlijsten, terwijl de VVD zich verder wil inzetten voor marktwerking. Het probleem luidt nu dat de zorgkosten worden overgeheveld van de overheid naar de burger. Het eigen risico wordt hoger en de zorgpremie gaat omhoog en zoals het Amerikaanse zorgstelsel al heeft bewezen, werkt dit niet optimaal. Sterker nog, het is het duurste zorgstelsel ter wereld. Vandaag de dag hangt het Nederlandse zorgstelsel daar pal onder.
De geschiedenis van het Nederlandse zorgstelsel
De wachtlijst werd in het eind van de jaren 90 afgeschaft, omdat ze teveel groeiden en marktwerking zijn intrede deed. In de loop van de jaren zijn er verschillende betogen gehouden voor de terugkomst van de wachtlijst. De commissie Van der Zwaan concludeerde in 1993 dat wachtlijsten leiden tot meer bezinning bij de patiënten en artsen. Ab Klink presenteerde in augustus zijn onderzoek over het feit dat kwaliteitszorg jaarlijks tot 8 miljard op zorgkosten kan besparen. Momenteel wordt veel verwezen naar het onderzoek dat het nut van 2/3 van alle zorg niet wetenschappelijk bewezen is.
Herintreding wachtlijst?
Het positieve effect van wachtlijsten is dat ze overbehandeling tegengaan. Patiënten gaan nu vaak te snel naar een dokter en specialisten behandelen teveel. Een wachtlijst dwingt een arts een keuze te maken over welke geval het urgentst is. Volgens Johan Polder, Hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Tilburg, is er maar één manier om de zorgkosten terug te dringen, namelijk: minder zorgverlening. Minister Schippers heeft in ieder geval besloten dat ziekenhuizen hun groei voortaan moeten beperken tot 2,5%, wat op termijn waarschijnlijk zal zorgen voor een herintreding van de wachtlijst.
Laat een reactie achter