Hopelijk maak je het nooit mee: brand in huis. Alles in vlammen zien opgaan is misschien wel het ergste dat je thuis kunt overkomen. Gelukkig kun je veel doen om de kans op brand zo klein mogelijk te maken of, als er eenmaal brand is ontstaan, de uitbreiding en dus de brandschade te beperken. Hierbij 10 tips:
1. Plaats rookmelders
Op elke verdieping, in de keuken en in elke slaapkamer. Vergeet ook de schuur en garage niet. De rookmelders waarschuwen je ook ’s nachts op tijd als er rook ontstaat. Zorg er dus voor dat de batterijen in de rookmelder niet leeg zijn. Piept de rookmelder vanwege bijna lege batterijen, vervang ze dan direct. Of plan een vast moment in het jaar, bijvoorbeeld op 1 januari, om de batterijen in alle rookmelders te vervangen. De halfvolle bewaar je dan voor de afstandsbedieningen van de tv. Als je toch bezig bent, plaats dan op elke verdieping ook een koolmonoxidemelder, of koop een combinatiemelder.
2. Zorg voor brandblussers
Een heel huis ga je er niet mee blussen, maar een vlam in de pan of een smeulende oplader kun je er wel de kop mee indrukken en hiermee erger voorkomen. Er zijn poeder- en schuimblussers, waarbij schuim langer goed blijft en minder nevenschade geeft. Hang de brandblusser in een bijkeuken of gang, zodat je er nog makkelijk bij kunt onderweg naar buiten.
3. Leeg stopcontacten
Als je een elektrisch apparaat niet gebruikt, haal dan de stekker uit het stopcontact. Dit voorkomt niet alleen sluipverbruik, maar je bent ook brand door oververhitting voor. Ligt je laptop of telefoon overdag niet aan de oplader? Maak er een gewoonte van ook deze stekkers elke dag uit het stopcontact te halen. Dit geldt ook voor verlengsnoeren en stekkerdozen die je niet gebruikt, waarbij je daarnaast moet opletten dat je deze niet overbelast door er teveel apparaten op aan te sluiten.
4. Zoek een harde ondergrond
Veel mensen laden ’s nachts hun telefoon of laptop op en doen dat naast hun bed. Let dan wel op dat je je apparaat op een harde ondergrond legt, zoals een tafel of nachtkastje, en niet op je dekbed of onder je kussen. Als bijvoorbeeld de ventilator van je laptop geblokkeerd wordt, kan het apparaat oververhit raken en het bed in brand zetten. Check ook regelmatig je veelgebruikte oplaadsnoeren of ze niet aan vervanging toe zijn.
5. Haal weg bij open vuur
Waakvlammen, kaarsen, de open haard of sigaretten; allemaal open vuur dat de oorzaak kan worden van een brand als daar brandbare stoffen bij in de buurt komen. Als de voordeur opengaat en het gordijn gaat wapperen, mag dit niet tegen een brandende kaars aankomen. Zorg dat rondrennende kinderen in synthetische verkleedkleren niet in de buurt van de open haard zijn. En zet ook elektrische kacheltjes ver weg van dekbedden, gordijnen of stoffen meubels.
6. Reinig apparaten
Veel woningbranden ontstaan vanuit huishoudelijke elektrische apparaten. Zorg ervoor dat je deze regelmatig schoonmaakt. Goed onderhoud van bijvoorbeeld je oven, fornuis, boiler en droger kan brand voorkomen. Denk ook aan de vetfilter in de afzuigkap – het vet in de filter kan vlam vatten – en verwijder na een droogbeurt altijd meteen het stof uit de filter van je wasdroger.
7. Loop niet weg
Laat open vuur niet onbeheerd achter. Gezellig een kaars aangestoken? Blaas deze uit als je naar een andere ruimte loopt. Je weet nooit of deze plots kan omvallen of door de kat
wordt omgestoten. Loop ook niet weg als je aan het koken bent en laat nooit de oven aan als je van huis gaat.
8. Slaap met deuren dicht
Het voelt misschien veiliger om met de slaapkamerdeur open te slapen, want bij brand kun je zo sneller naar buiten vluchten, maar niets is minder waar. Deuren houden brand wel degelijk tegen of zijn op z’n minst brandvertragend. Is er in een ruimte in je huis brand, sluit dan zoveel mogelijk deuren om de brand te isoleren en tijd te winnen.
9. Zorg voor de haard
Ben je gezegend met een gezellige open haard? Maak er geen brandhaard van. Denk bijvoorbeeld aan het juist weggooien van haardas. Laat de as nog een paar dagen in de haard liggen, zelfs dan kunnen er nog hete stukken in zitten. Gooi de as vervolgens buiten in een speciale metalen vuilnisbak, uit de buurt van brandbare spullen. Laat de as daar minimaal een week in zitten of maak het goed nat voordat je het helemaal weggooit. Laat ook elk jaar je schoorsteen vegen. Schoorsteenbranden door vuile rookkanalen breiden zich heel makkelijk uit in je huis. Regel meteen ook een jaarlijkse check voor je centrale verwarming om eventuele risico’s op tijd op te sporen.
10. Check je apparatuur
Koop liever geen goedkope lampen of verlengsnoeren in onbekende budgetwinkels of online buiten Europa. Goedkope kerstverlichting, waardeloze snoeren of dubieuze telefoonopladers zonder Europese CE-markering kunnen makkelijk brand veroorzaken. Check altijd je elektronische apparaten voor je ze in het stopcontact stopt.
Laat een reactie achter