De extreem lage temperaturen van de afgelopen weken kunnen voor een onaangename verassing zorgen. Je leidingen kunnen bevriezen. En als het buiten al zo koud is, dan is het juist fijn wanneer je binnen aangenaam kunt vertoeven.
Welke maatregelen kun je treffen?
De thermostaat lager zetten scheelt op de energierekening. Let er tijdens de koude winterdagen wel op dat je de thermostaat niet te laag zet! Zet de thermostaat ’s nachts en tijdens afwezigheid niet lager dan 14 graden Celsius. Draai alle radiatoren van de verwarming open. Ben je langer dan een week niet thuis? Tap dan alle binnenleidingen af.
Plaats de watermeter en de waterleiding in een ruimte waar het niet kan tochten. Is dit niet mogelijk zorg er dan voor dat je ruimte geïsoleerd wordt. Dus alle naden en kieren dichten.
Vervolgens kun je de leidingen en de watermeter inpakken met isolatiemateriaal of een deken. Je kunt dit ook doen met elektrisch verwarmingslint.
Heb je een kraan in een tuinhuisje of aan de buitenkant van je huis? Maak deze dan leeg en draai ze dicht.
Leidingen bevroren?
Komt er geen water meer uit de kraan? Controleer dan eerst bij de buren. Hebben zij nog wel water dan is het zeer waarschijnlijk dat de leidingen bevroren zijn.
Het eerste wat je doet is de hoofdkraan afsluiten. Hiermee voorkom je dat het water er niet uitstroomt op de breukplek. Alle kranen op de bevroren leiding moeten worden opengedraaid zodat de overdruk kan ontsnappen.
Ga je zelf de leiding ontdooien? Doe dit nooit met vuur! Gebruik hete lucht, warme doeken of warm water. Je kunt ook ontdooien met behulp van een föhn of een straalkachel.
Wanneer het ontdooien klaar is, controleer dan de leidingen op lekkages. Zet de hoofdkraan langzaam open en kijk vervolgens op de watermeter. Blijft deze draaien, dan is er waarschijnlijk een lek in de waterleiding.
Heb je toch schade? Dan kun je hiervoor terecht bij je woonhuisverzekering. Meestal wordt deze schade vergoed, tenzij er sprake is van achterstallig onderhoud of nalatigheid. Heb je bijvoorbeeld de buitenkraan niet afgesloten dan wordt de schade niet vergoed of dan heb je een aanvullende dekking nodig op je woonhuisverzekering.
[…] Zet je thermostaat lager of uit wanneer je gaat slapen of het huis verlaat. Zorg er wel voor dat je je thermostaat in de winter niet lager zet dan 14 graden celsius, zo voorkom je dat je leidingen bevriezen. […]