Stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen, kun je terugleveren aan het net. Je krijgt dan een terugleververgoeding. Maar steeds vaker brengen energieleveranciers ook terugleverkosten in rekening. Een thuisbatterij kopen om zonne-energie op te slaan lijkt dan de ideale oplossing, zeker nu het voorjaar voor de deur staat en de zon weer vaker gaat schijnen. Maar is een thuisbatterij de investering waard? In deze blog vertellen we wat een thuisbatterij is en zetten we alle voor- en nadelen van een thuisbatterij op een rij.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij wordt ook wel een thuisaccu genoemd. Dit is een grote, oplaadbare batterij waarmee je de opgewekte stroom van je zonnepanelen kunt opslaan. Deze stroom kun je vervolgens op een later moment gebruiken.
Voordelen van een thuisbatterij
Investeren in een thuisbatterij heeft meerdere voordelen:
1. Zelfvoorzienend
Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en andere energiebronnen. Je kunt de opgeslagen zonnestroom gebruiken op momenten dat het jou uitkomt. Is er sprake van een energietekort, een storing of produceren je zonnepanelen geen energie, bijvoorbeeld tijdens de avond- en nachturen? Dan kun je dankzij een thuisbatterij gebruikmaken van stroom die je hebt opgeslagen.
2. Verlichten van het elektriciteitsnet
Het aantal mensen met zonnepanelen is enorm toegenomen. Omdat er soms onvoldoende capaciteit is om de stroom te transporteren die door deze zonnepanelen wordt opgewekt, raakt het net overbelast. De thuisbatterij is een oplossing om de overbelasting van het elektriciteitsnet te verlichten.
3. Groene energie
De stroom die je opwekt en opslaat met een thuisbatterij, is groene stroom. Dit komt doordat zonne-energie duurzame energie is. Energiebronnen van duurzame energie zijn raken nooit op. Daarnaast wordt er geen C02 uitgestoten bij het omzetten van zonne-energie in elektriciteit.
4. Minder energiekosten
Met een thuisbatterij kun je besparen op je energierekening. Je gebruikt namelijk minder energie van het net, en meer van je eigen stroomproductie. Dit zorgt voor een lagere energierekening.
Nadelen van een thuisbatterij
Naast de voordelen heeft een thuisbatterij ook een aantal nadelen:
1. Kosten van een thuisbatterij
Wat een thuisbatterij kost, hangt af van de opslagcapaciteit. Meestal vraagt een thuisbatterij een investering van € 10.000 tot wel € 40.000. Deze investering heb je niet zomaar terugverdiend.
2. Beperkte opslagcapaciteit en -tijd
De capaciteit van een thuisbatterij wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Je hebt bijvoorbeeld een thuisbatterij met 10 kWh of een thuisbatterij met 20 kWh. Hoe meer opslagcapaciteit je wilt, hoe duurder de thuisbatterij is. Bovendien kunnen thuisbatterijen op dit moment stroom maar een paar dagen opslaan. Je kunt stroom die je in de zomer opwekt dus niet opslaan voor gebruik in de winter.
3. Productie van thuisbatterij is niet milieuvriendelijk
Thuisbatterijen worden geproduceerd van metalen als lithium, koper en nikkel. Dit zijn schaarse grondstoffen. Daarnaast is het niet eenvoudig om deze materialen te recyclen.
4. Geen subsidies voor een thuisbatterij
Vanuit de overheid zijn er voor particulieren op dit moment geen subsidies voor de thuisbatterij. Je moet de kosten voor een thuisbatterij volledig zelf betalen.
5. Alleen voordelig met een dynamisch energiecontract en een slimme thuisbatterij
Een thuisbatterij werkt eigenlijk alleen als je een dynamisch energiecontract hebt en een slim aangestuurde thuisbatterij. Je slaat dan stroom op wanneer het tarief laag is en gebruikt de opgeslagen stroom als de stroomprijs hoog is. Is een slim aangestuurde thuisbatterij vol? Dan berekent hij zelf wanneer het rendabel is om opgeslagen stroom terug te leveren aan het net.
Thuisbatterij kopen
Denk je erover om een thuisbatterij te kopen? Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. De thuisbatterij is nu nog geen investering om geld te besparen, maar vooral een oplossing om de belasting van het elektriciteitsnet te verlichten en om zelfvoorzienend te zijn.
Laat een reactie achter