In Nederland zijn er drie type verbindingen: DSL, kabel en glasvezel. Welke je kunt kiezen, hangt af van waar je woont. Glasvezel internet wordt steeds populairder doordat het snel, stabiel en toekomstbestendig is. Het aantal glasvezelaansluitingen blijft dan ook snel groeien. Maar wat is glasvezel precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van glasvezel? We zetten het voor je op een rij.
Wat is glasvezel?
Een glasvezel is een dunne draad van speciaal glas. Door dit dunne draad stroomt laserlicht. Door het aan- en uitschakelen van het licht, wordt data verzonden. Uiteindelijk zorgen de lichtflitsen ervoor dat je een digitaal signaal ontvangt, waarmee je internet, televisie en telefonie in hoge kwaliteit kunt gebruiken.
Waarom glasvezel?
Waarom zou je kiezen voor glasvezel en niet voor kabelinternet of DSL? Vaak wordt voor glasvezel gekozen, omdat glasvezel een aantal voordelen heeft ten opzichte van kabelinternet of DSL. Zo heb je met glasvezel snel internet en is de verbinding stabiel. Er zijn ook een aantal nadelen. Hieronder staat het voor je op een rij.
Voor- en nadelen glasvezel
Voordelen | Nadelen |
Hoge internetsnelheid | Niet op elk adres beschikbaar |
Stabiele verbinding | Hoge kosten |
Snel uploaden en downloaden | Gevoelig voor schade |
Energiezuiniger | Uitval bij stroomstoring |
Veel keuze tussen providers | |
Veilige verbinding |
Voordelen glasvezel
Glasvezel heeft dus een aantal voordelen ten opzichte van kabelinternet of DSL.
- Snelheid: bij glasvezelinternet zijn hoge downloadsnelheden mogelijk. Denk aan een internetsnelheid van 50 Mbit/s tot 8 Gbit/s. Je hebt een eigen glasvezelkabel, bij kabel- en DSL-abonnementen deel je deze met de buren. Daardoor wordt het internet trager. Daarnaast maakt het bij glasvezel niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont. Bij een DSL-verbinding wordt je internet trager als je verder van de wijkcentrale afwoont.
- Stabiliteit: glasvezel is minder gevoelig voor storingen. Het internet komt zonder onderbrekingen bij je thuis. Je hebt dus altijd een stabiele internetverbinding.
- Snel uploaden én downloaden: met glasvezel is de up- en downloadsnelheid hetzelfde. Bij andere internetverbindingen duurt uploaden langer dan downloaden.
- Energiezuiniger: glasvezel is vaak energiezuiniger dan kabelinternet of DSL, omdat er bij glasvezel licht door de kabels loopt in plaats van stroom.
- Keuze tussen providers: providers kunnen vrij gebruik maken van het glasvezelnetwerk. Door dit open glasvezelnetwerk kun je kiezen uit veel verschillende providers om jouw glasvezel-abonnement af te sluiten. Het kan wel zijn dat ze niet allemaal beschikbaar zijn, want providers maken zelf keuzes over op welk netwerk ze hun diensten aanbieden.
- Veilige verbinding: glasvezel is de veiligste verbinding voor het versturen en ontvangen van data. Dit komt doordat een koperlijn kwetsbaarder is, omdat deze makkelijker afgetapt kan worden.
Nadelen glasvezel
Hoewel glasvezel veel voordelen kent, zijn er ook een aantal nadelen.
- Niet overal beschikbaar: glasvezel is in Nederland nog niet overal beschikbaar.
- Hoge kosten: doordat het internet snel is en de aansluitkosten van glasvezel prijzig zijn, betaal je vaak meer voor je abonnement.
- Schade kan sneller ontstaan: doordat de kabels van glas zijn, kunnen ze sneller beschadigen, bijvoorbeeld als er gegraven moet worden. Dat kan voor serviceproblemen zorgen.
- Uitval bij stroomstoring: glasvezelmodems hebben stroom nodig. Als er een stroomstoring is, kan de internetverbinding onderbroken worden.
Glasvezel afsluiten
Wil je weten of glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Vul onze vergelijker in en filter op ‘glasvezel’. Dan zie je of je gebruik kunt maken van een glasvezelverbinding en welke provider het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Laat een reactie achter