Het lukt vooral jongeren niet om hun zorgverzekering te betalen. Het aantal wanbetalers onder mensen tot 30 jaar ligt bijna twee keer zo hoog als onder de gehele bevolking. Dat blijkt uit de verzekerdenmonitor 2014 van het Ministerie van Volksgezondheid.
De overheid gaat om deze reden speciale voorlichting geven aan jongeren en studenten.
Zorgverzekeraars richten zich juist bewust op jongeren met een budgetzorgpolis. Deze zorgverzekeringen hebben lage premies, maar zijn ook beperkter. Verzekerden kunnen bijvoorbeeld bij minder zorgverleners terecht of ontvangen minder vergoeding als zij zorg nodig hebben die buiten het pakket valt. Ook zijn hulpmiddelen alleen online te bestellen.
Verzekerden verhogen het eigen risico steeds vaker naar het maximale € 860,- (bron: Moneyview). Daardoor wordt de zorgpremie lager. Maar als blijkt dat de verzekerde zorg nodig heeft, betaalt hij een groter deel van de rekening zelf.
Hans de Kok, directeur van zorgvergelijker PrizeWize: “Kies niet blindelings voor de zorgverzekering met de laagste premie als je wilt besparen. Schat van tevoren goed in welke zorg je nodig hebt en of zo’n budgetpolis die zorg ook vergoedt. En check of je in staat bent een hoger eigen risico te betalen als blijkt dat je zorg nodig hebt.”
Uit de verzekerdenmonitor 2014 blijkt dat het totaal aantal wanbetalers dit jaar op ruim 328 duizend ligt, 12,5 duizend meer mensen dan in 2013. Dat komt neer op 2,5% van het totaal aantal betalende verzekerden. Dat percentage is niet schokkend: ten tijde van de ziekenfondswet was dat al zo.
Laat een reactie achter