Energie besparen draagt bij aan een minder slecht milieu én een lagere energierekening. Daarom wordt er veel gesproken over energieverbruik en worden onderling bespaartips gedeeld. Toch zijn er soms onduidelijkheden en gaan er een paar fabels rond. Om je te helpen met een lager verbruik én het besparen op je energierekening, zetten wij de 5 grootste fabels op een rijtje.
1. Een oplader (niet in gebruik) verbruikt geen stroom
Een oplader die niet in gebruik is, verbruikt wel stroom. Dit heeft te maken met de transformator in de lader die constant stroom verbruikt. Op jaarbasis kost een oplader die twee uur per dag in het contact zit een paar eurocenten aan elektriciteit. Dat klinkt natuurlijk niet als veel. Maar dat loopt behoorlijk op wanneer je alle opladers in het huis bij elkaar optelt.
2. Spaarlampen maken geen verschil
Hij is al sinds 2009 verboden in ons land: de ouderwetse vertrouwde gloeilamp. Toch hebben de meeste huishoudens nog tien gloeilampen in gebruik. Wanneer je investeert in zuinige verlichting, bespaar je jaarlijks € 60,- op je energierekening.
3. Water koken in een fluitketel verbruikt minder dan water koken met een waterkoker
Gasvuur, inductieplaat, microgolf of waterkoker? De hoeveelheid energie blijft hetzelfde. De beste oplossing voor het beste rendement is toch echt de waterkoker waarbij de weerstand rechtstreeks in contact komt met het water. Kijk uit met het opwarmen van kleine hoeveelheden. Verwarm veel water en gebruik bijvoorbeeld een thermoskan of theemuts om het lang warm te houden.
4. Om zonnepanelen te plaatsen, heb je een vergunning nodig
Er is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen, tenzij je deze wilt laten plaatsen op een monumentaal pand of als het pand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Het grote voordeel is dat je als burger de btw voor de aanschaf en de kosten voor de installatie kan terugvragen aan de belastingdienst.
5. Een eco-programma verbruikt meer dan een snelprogramma
Sneller is niet per se voordeliger. Dit geldt voor zowel de wasmachine en de vaatwasser. Zuinig wassen verbruikt minder energie dan een snelle wasbeurt. Het duurt langer, maar de temperatuur van het water ligt minder hoog en daardoor wordt er minder energie verbruikt.
Wil je weten of jij meer kunt besparen op jouw energiekosten? Vergelijk energie, kijk hoeveel je kunt besparen en stap direct probleemloos over. Gemiddeld levert dat al snel € 159,- per jaar op. Overstappers kunnen rekenen op extra lage tarieven en eenmalige kortingen.
Vergelijk en bespaar op je energierekening!
Laat een reactie achter