Met een aantal koude wintermaanden in het vooruitzicht moet je iedere kans op energiebesparing in huis grijpen. Vooral in de badkamer valt vaak nog veel te winnen. Lees snel onze eenvoudige maar effectieve energiebespaartips.
1. Gebruik een spaardouche
Wist je dat je met een normale douchekop ongeveer 12 liter water per minuut verbruikt? Met een spaardouche breng je je verbruik terug naar maximaal 7 liter water per minuut. Een gemiddeld huishouden bespaart daarmee jaarlijks zo’n 9,5 m³ aan warm water en 60 m³ aan gas om het water warm te krijgen. Met deze simpele ingreep ben je omgerekend zo € 50,- per jaar goedkoper uit.
2. Let op de klok
Minder lang douchen is een andere manier om te besparen. Dat ligt voor de hand. Toch is het voor veel mensen moeilijk om deze tip in de praktijk te brengen. Zeker in de winter is een lange warme douche bijzonder verleidelijk. Je maakt het jezelf gemakkelijker met een douchetimer: waterdicht en met zuignappen stevig te bevestigen op je badkamertegels. Zo verlies je je douchetijd niet meer uit het oog!
3. Ventileer je badkamer
Weinig mensen weten dat vochtige lucht zich moeilijker laat verwarmen dan droge lucht. Je voorkomt vochtige lucht door je badkamer goed te ventileren. Juist in de winter, als je je huis goed wilt verwarmen, is dit belangrijk. Zet daarom altijd een raampje open of schakel je mechanische ventilatie in. Niet mogelijk? Houd dan je badkamerdeur op een kier en voer de vochtige lucht af via de naastgelegen ruimte. Op de koop toe voorkom je hier ook nog schimmelvorming mee.
4. Investeer in ledverlichting
Energiebesparing valt ook te behalen door voor de juiste verlichting te kiezen. Gebruik je momenteel halogeenlampen of inbouwspots? Een ledlamp is in de winkel iets duurder, maar geeft met veel minder stroom net zo veel licht. Bovendien gaan ledlampen een stuk langer mee. Dat maakt ledverlichting een investering die zich gegarandeerd terugbetaalt.
5. Installeer een douche-WTW
Een grotere investering die zich ook kan terugbetalen, is een douche-WTW. Hiermee kun je warmte terugwinnen uit wegstromend douchewater. Je cv- of HR-ketel hoeft de rest van je douchetijd daardoor minder hard te stoken. Houd er wel rekening mee dat een douche-WTW 2 minuten nodig heeft om op te warmen. Staat je douchetimer standaard op 2 minuten? Dan heeft een douche-WTW voor jou weinig zin. Ontdek of je in jouw situatie kunt besparen met een douche-WTW.
Laat een reactie achter