Rond 2020 betalen we bijna niks meer voor een kilowattuur stroom. Wereldwijd. Dat komt door de overgang naar duurzame energie. Tenminste, dat voorspellen netbeheerders en experts uit de energiebranche in Nederland.
Die energie-experts lopen vooruit op de 8ste editie van de conferentie ‘The Solas Future NL – Prepare for change’, die op 26 mei in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden.
Straks koop je energie bij supermarkt
Als deze voorspelling uitkomt, betalen we over ongeveer vijf jaar alleen nog voor transport en opslag van elektriciteit in accu’s en batterijen. Hiervoor sluiten mensen straks waarschijnlijk een abonnement af. “Of je koopt gewoon een prepaid stroomkaart bij de supermarkt,” voorspelt Jules Energy-eigenaar Rob van Leeuwen. Zijn bedrijf helpt aanbieders van groene stroom met het verhandelen van hun product. Vanwege schommelingen in vraag en aanbod, zullen de tarieven mogelijk per kwartier be- en afgerekend worden.
Duurzaam zet door
Deskundigen verwachten dat de overschakeling naar duurzame stroom flink zal doorzetten, ondanks de dalende stroomprijzen. Want door de lagere prijzen en de concurrentie van goedkope, maar vervuilende kolencentrales staan de investeringen in zonne– en windenergie onder druk. Maar de groene alternatieven zijn populair bij publiek en politiek en dat helpt. “Er zijn nog nooit zoveel zon- en windparken bijgekomen. Het is niet de vraag of we verder verduurzamen, maar wanneer,” aldus Martijn Boelhouwer, woordvoerder van Netbeheer Nederland.
Ongekende prijsdaling
Ook Paul Nillesen, energiespecialist en partner bij adviesbureau PwC, denkt dat de stroomprijs ongekend zal dalen door een overvloed aan duurzaam opgewekte energie. “Energie wordt een commodity. Koopwaar. Zonnepanelen zijn al zo goedkoop dat ze op sommige plekken in de wereld al kunnen concurreren met kolencentrales,” zegt Paul. “Als je straks alleen nog betaalt voor opslag en transport, wordt energie een soort verzekeringsproduct.”
Zover is het nog niet, máár ook nu kun je al minder betalen
Vergelijk daarvoor even de energiecontracten
Kolen- en gascentrales moeten dicht
Volgens Jurjen Algra, commercieel manager van duurzaam energiebedrijf Greenchoice, valt de haalbaarheid binnen een termijn van vier jaar wel te betwijfelen. “Er moeten nog veel stappen worden gezet. De kolen- en gascentrales moeten dicht en voordat stroom gratis is, moet er veel worden geïnvesteerd. Maar het verplicht wel alle partijen om nu in actie te komen.” Toch liggen er voldoende mogelijkheden, vooral op de particuliere markt. “Lokale particuliere projecten zijn duurzaam, transparant en snel te realiseren. Zonnepanelen zijn makkelijk te plaatsen. Dat gaat veel sneller dan een windmolen bouwen.”
Héél veel investering nodig
Volgens Tom Schuitemaker, manager energie bij Pricewise, is het niet waarschijnlijk dat er binnen vier jaar voldoende duurzame stroom voor handen is om de prijs per kWh te laten dalen naar bijna nul. “De prijs zal namelijk pas zo ver dalen, wanneer er altijd voldoende aanbod is. En om dat te realiseren, zijn er veel investeringen nodig. Heel veel investeringen,” aldus onze Tom.
Als er maar iets te verdienen valt
Voor het doen van deze investeringen zijn er drie potentiële kandidaten. De individuele burger, de overheid en commerciële partijen. Tom: “Dat niet iedere individuele burger binnen vier jaar in zijn eigen stroomproductie zal voorzien, behoeft weinig toelichting. De overheid heeft al vele jaren de kans om flink in duurzame stroom te investeren en het is geen publiek geheim dat dit in Nederland maar zeer mondjesmaat gebeurt. Tot slot zijn er de commerciële partijen. Die zijn altijd bereid om te investeren wanneer er iets te verdienen valt. Maar dat gaat natuurlijk niet samen met een stroomprijs van nul.”
Laat een reactie achter