Afgelopen week werd bekend dat het moederbedrijf van Videoland failliet is gegaan. Dit faillissement werd grotendeels veroorzaakt door een sterke terugloop in de verhuur van DVD’s en video’s. Tegelijkertijd groeit de verhuur van films via andere kanalen, zoals TV- en internetverbindingen, sneller dan ooit.
Steeds meer mensen beschikken tegenwoordig over digitale TV, al dan niet gecombineerd internet en bellen. Een van de belangrijkste voordelen van digitale TV is dat het veelal interactief is. Hiermee kan men naast het ‘ouderwetse tv-kijken’ ook programma’s opnemen en pauzeren, Uitzending Gemist terugkijken, en dus ook films ‘huren’ middels het zogenaamde ‘Video On Demand’.
Het succes van Video On Demand is eenvoudig te verklaren. Gemak is daarbij het sleutelwoord. Waar je eerst op en neer moest naar de videotheek om een film te huren, kan dit nu met één druk op de knop van de afstandsbediening. Daarnaast is het aanbod van films nagenoeg gelijk aan dat van de traditionele verhuurders en is ook de prijs vrijwel identiek. De meeste providers bieden een ruim assortiment van films aan. De prijs hiervan varieert veelal tussen de €3 en de €6. Net als films die gehuurd zijn in de videotheek, worden films via Video On Demand gehuurd voor een bepaalde periode (meestal 24 uur). De gekozen film kan in die periode dus meerdere malen bekeken worden, en ook het pauzeren en terugspoelen van de film is mogelijk.
In Nederland wordt Video On Demand onder andere aangeboden door KPN, Tele2, UPC en Ziggo. Hoewel de achterliggende technieken van de providers verschillen (KPN en Tele2 maken gebruik van het telefoon/ADSL netwerk, UPC en Ziggo van het kabelnetwerk), is het aanbod vrijwel gelijk. Voor alle providers geldt dat hun aanbod met vele honderden films inmiddels niet meer onderdoet voor de gemiddelde videotheek. Bovendien bieden de providers UPC en Ziggo sinds enige tijd ook enkele films in HD kwaliteit. Vanwege de grote voordelen van Video On Demand zijn de verwachtingen dat het de komende jaren zeer snel terrein zal winnen op de traditionele videotheek.
Video on Demand is overigens niet uitsluitend verkrijgbaar via de digitale TV provider. Tegenwoordig bieden de nieuwste TV’s of mediaplayers ook de mogelijkheid om via het internet Video on Demand te kijken. Video on Demand is nog niet verkrijgbaar bij providers die geen 2-weg signaal hebben: Digitenne en CanalDigitaal. Dit geldt tevens voor de zogenoemde insteekkaarten die direct in de TV zelf geplaatst worden.
Laat een reactie achter