Premies gaan omhoog en de beleggingen van verzekeraars worden belemmerd, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars. De grote boosdoeners zijn de economische crisis waarmee Europa vandaag de dag mee te kampen heeft, de alsmaar verlagende rente, vergrijzing en nieuwe toezichtregels.
Het zijn problemen waarover alle Nederlandse verzekeraars hun hoofd moeten buigen. Ronald Latenstein, voorzitter van het Verbond, vertelt dat het voor verzekeraars momenteel steeds prijziger wordt om bijvoorbeeld 4 % garantie voor vermogenopbouw te geven.
Het is de onzekerheid die maakt dat de premies omhoog gaan. Helaas is de consument hier de dupe van, die zal namelijk moeten betalen. Een stijging van 10% voor verzekeringspremies sluit Latenstein niet uit. Dit komt mede doordat verzekeraars vanwege Europese afspraken meer vermogen moeten reserveren.
Latenstein is zelf vóór een beter evenwicht tussen reserves en risico’s. Daarnaast attendeert hij erop dat de telkens vernieuwende regelgeving zeker niet meehelpt aan het verlagen van de verzekeringspremies. Over het feit dat het aandeel ouderen in de bevolking steeds groter wordt moet door verzekeraars ook goed nagedacht worden. Hoe langer je leeft, hoe meer geld je kost. Probleem hierbij is alleen dat alle EU-landen hierbij met diverse aspecten, zoals verschillen in fiscale regelgeving, te maken hebben.
Momenteel steekt het Verbond van Verzekeraars ongeveer €350 miljard in de Nederlandse economie. Door veranderende regelgeving, zoals het voorstel Solvency II, hebben zij straks minder geld te besteden om als institutionele belegger in het bedrijfsleven te steken. “[…] Zeker in het huidige klimaat helpt dat de economie niet vooruit.”, aldus Latenstein.
De verzekeringspremies gaan omhoog, investeringen van verzekeraars omlaag. Dit alles door de crisis, lage rentes, vergrijzing en nieuwe toezichtregels.
Laat een reactie achter