Nederlandse verzekeraars zijn in 2017 bijna 32.000 onderzoeken gestart naar mogelijke fraude. Dat is 17% meer dan in 2016. Het aantal daadwerkelijke fraudegevallen voor 2017 is nog niet bekend, dat wordt deze zomer bekend gemaakt door het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). In 2016 ging het om 10.001 daadwerkelijk fraudegevallen. Een hoop dus. Wat zijn de gevolgen als je verzekeringsfraude pleegt?
Populairste fraudeverzekeringen
De top 3 van verzekeringen waarbij de meeste fraude wordt gepleegd, is al een paar jaar ongewijzigd: autoverzekeringen, opstal– en inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Fraude bij zorg- en ziektekostenverzekeringen is voor het eerst in jaren afgenomen, met zo’n 25%. En wie plegen nou het vaakst verzekeringsfraude? Over het algemeen zijn het vaker mannen dan vrouwen. Bij autoverzekeringen zijn mannen én vrouwen in de leeftijdscategorie 25 tot 30 jaar de grootste fraudeurs. Het laatste feitje: in Flevoland wonen de meeste mensen met registratie van verdenking of aantoonbare fraude.
Aanvragen verzekering
Meer dan de helft van de fraude wordt geconstateerd bij het aanvragen van een verzekering. Als vader de auto van je zoon of dochter op jouw naam zetten en een autoverzekering afsluiten? Dat lijkt misschien een goed idee, veel ouders denken (ten onrechte) namelijk dat hun kinderen profiteren van de schadevrije jaren die zij opgebouwd hebben. Maar verstandig is het niet. Het is belangrijk dat een verzekeraar het risico op schade goed kan inschatten. Daarom moeten ze weten wie het meest in de auto rijdt. Als je niet eerlijk aangeeft dat het je zoon of dochter is, pleeg je verzekeringsfraude en dat kan nare gevolgen hebben.
Sneeuwschade zonder sneeuw
Tja, niet iedereen is even slim. Een verzekerde claimt dat er zoveel sneeuw op de woning is gevallen en daardoor ernstige schade heeft opgelopen. Dat moet een hoop sneeuw zijn geweest, dacht de verzekeraar. Wat bleek? Op de bewuste datum was er volgens het KNMI helemaal geen sneeuw gevallen.
Eerlijkheid duurt het langst
De kans dat een verzekeraar je betrapt, is groot. Heb jij je schuldig gemaakt aan fraude en ben je betrapt? Dan zal de verzekeraar je schade niet vergoeden. En als ze het al uitgekeerd hebben, zullen ze het terugvorderen. Natuurlijk kan een verzekeraar ook besluiten je polis stop te zetten. En dan? Als een verzekeraar bij de stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) meldt dat je fraude hebt gepleegd, zal je moeilijk een nieuwe verzekering af kunnen sluiten. Het speelt natuurlijk wel mee wat je verhaal is en hoelang het geleden is. Wil je via Pricewise een autoverzekering afsluiten, dan weet je binnen een werkdag of je geaccepteerd wordt. Behalve als je een melding bij het CIS hebt, dan kan het (veel) langer duren. Vul altijd eerlijk je gegevens in. Ook voor het verstrekken van onjuiste gegevens kun je een vermelding krijgen bij het CIS.
Wil je vaker tips en nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Al meer dan 100.000 mensen gingen je voor!
Laat een reactie achter