Je hebt nog een paar weken de tijd om je zorgverzekering te kiezen of van zorgverzekering over te stappen. Eén en dezelfde zorgverzekering voor je hele gezin klinkt voordelig en handig. Het lijkt lekker overzichtelijk, maar vaak is dit minder optimaal. Het is voordeliger om jezelf en je partner apart te verzekeren. Heb je kinderen? Dan is het ook handig om erover na te denken bij welke ouder je je kind verzekert.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “De keuze voor jouw zorgverzekeringspolis is afgestemd op je persoonlijke behoeften. Dan is het zonde om jezelf en je partner samen te verzekeren op die polis, aangezien partners vaak niet hetzelfde nodig hebben in het zorgpakket. De kans is groot dat er twee verschillende verzekeraars zijn die voor individuele situaties het beste aanbod hebben. Daarnaast is het slim om kind(eren) te verzekeren bij de ouder met het breedste (meest uitgebreide) aanvullende pakket. Belangrijk is om, juist nu tegen het einde van het jaar, zorgverzekeringen te vergelijken en te kijken welke verzekering het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.”
Niet goedkoper, juist duurder
Het afsluiten van een zorgverzekering samen met je partner lijkt makkelijk en voordelig, maar niets blijkt minder waar. In veel gevallen kan het zelfs duurder uitpakken als je samen met je partner en kinderen in één verzekeringspakket zit. Je krijgt daarnaast ook geen extra korting op de premie wanneer je voor een gezamenlijke zorgverzekering kiest. Er bestaat namelijk geen gezinskorting of groepskorting. Een gezamenlijke polis is dus niet goedkoper en in sommige gevallen kan het gecombineerd duurder of minder optimaal uitpakken, bijvoorbeeld wanneer jij en je partner dezelfde zorgverzekering hebben maar andere zorg nodig hebben. Je betaalt dan voor (aanvullende) zorg die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Als jij en je partner dezelfde wensen voor een zorgverzekering hebben, is het geen probleem om je partner mee te verzekeren, bijvoorbeeld op de basisverzekering. Het scheelt enkel wat administratie en incasso’s. Maar als je partner andere wensen heeft dan jij is het geen gek idee allebei een eigen zorgverzekering te nemen. Alhoewel je technisch gezien het eigen risico en de dekking per persoon kan regelen, betekent dit niet dat het respectievelijk voordeliger is. Bij een voordelige verzekeraar kan de korting behoorlijk tegenvallen met het hoogste eigen risico ten opzichte van een lage premie bij een standaard eigen risico. Bij de één krijg je bijvoorbeeld maar 5 euro per maand korting en bij de ander 20 euro.”
Kinderen meeverzekeren bij ouder met grootste pakket
Kinderen zijn gratis meeverzekerd bij één van hun ouders. Het slimst is om je kind toe te voegen aan de ouder met de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Meestal betaal je niets voor de aanvullende verzekering van je kind. Voor kinderen tot 18 jaar zit eigenlijk alle noodzakelijke zorg al wel in het basispakket. Ze zijn tegelijk ook verzekerd voor de vergoedingen uit het aanvullende pakket van de ouder bij wie ze staan bijgeschreven.
Zodra jouw kinderen 18 jaar worden, moeten zij zelf zorgpremie en eigen risico gaan betalen. Binnen één maand na de 18e verjaardag moet je kind een eigen zorgverzekering afsluiten. Dat kan bij de zorgverzekeraar van de ouder, maar dat mag natuurlijk bij een andere zorgverzekeraar.
Laat een reactie achter