Volgens Den Haag zou de marktwerking in de zorg moeten leiden tot nóg betere zorg voor verzekerden. Klinkt goed, maar daarvoor moeten verzekerden wel bereid zijn zich zelf te verdiepen in de kwaliteit van behandelingen, artsen en ziekenhuizen. De overgrote meerderheid doet dat niet. Het ziekenhuis op de hoek blijft het meest gekozen.
Dat is de conclusie van een onderzoek door zorgonderzoekinstituut NIVEL. Zij ondervroegen 141 patiënten in wachtkamers van chirurgen en internisten. 100 mensen gaven aan dat ze gewoon naar het ziekenhuis in de buurt waren gegaan. Maar 18 patiënten gaven aan dat ze actief naar informatie zoeken over ziekenhuizen en bewust een ander ziekenhuis overwegen dan het ziekenhuis op de hoek. 23 ondervraagden deed een van beide dingen.
De ondervraagden vinden het niet belangrijk om een ziekenhuis bewust te kiezen omdat ze later alsnog van ziekenhuis kunnen wisselen en het nooit de gewoonte is geweest om zelf te kiezen. Bovendien geven zij aan te vertrouwen op het ziekenhuis dat de huisarts voor hen uitkiest. Verder zien ondervraagden de kwaliteitsverschillen niet, of vinden ze dat uitzoeken teveel tijd kost. Ook de afstand tot het ziekenhuis en eerdere, goede ervaringen spelen een rol.
Volgens Pricewise-zorgexpert Wilfred de Vreugd zijn mensen die veel zorg nodig hebben en gebruiken, veel kritischer op de keuze voor een arts of ziekenhuizen dan mensen die nooit of sporadisch zorg nodig hebben. “Ik merk op onze klantenservice dat mensen die veelvuldig zorg nodig hebben meer bezig zijn met de vraag bij welke ziekenhuizen of artsen ze terecht kunnen. Die weten precies dat de ene cardioloog – op papier – veel beter is dan de andere. En vragen bij ons ook na of die cardioloog wordt vergoed. Vraag een gezonde student of hij in het VUmc of in het AMC behandeld wil worden, en hij heeft meestal geen duidelijke voorkeur.”
Laat een reactie achter