Het is belangrijk om je woning én inboedel goed te verzekeren, of je nu een koop- of huurhuis hebt. Zo kom je bij schade niet voor enorme kosten te staan. Maar zit er verschil in de woonverzekeringen die je kunt afsluiten voor je koophuis en die voor je huurhuis? We vertellen je er hier meer over.
Twee soorten woonverzekeringen
Er zijn twee soorten woonverzekeringen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Beide verzekeringen zijn belangrijk, want ze dekken verschillende dingen. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die je mee zou (kunnen) verhuizen. Dus alles wat ‘los’ in je huis staat. Denk aan alle meubels, gordijnen, laptops, kleding en sieraden.
Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die juist vastzitten in en aan je huis. Dus het dak, de fundering, de vloer en badkamer, maar ook de schuur, zonnepanelen en laadpalen. Alles wat je logischerwijs níet mee zou (kunnen) nemen bij een verhuizing. Bij de meeste verzekeraars kun je ook in één keer beide verzekeringen tegelijk afsluiten in een combinatiepakket.
Voor beide verzekeringen geldt dat de schade wordt gedekt als deze is ontstaan door water, bliksem, storm, brand of inbraak. Kortom, oorzaken waar je zelf geen of nauwelijks invloed op hebt en ook niet hebt kunnen zien aankomen. Zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering keren níet uit als je zelf per ongeluk iets kapot maakt. Wil je schade die je zelf per ongeluk aan of in je huis veroorzaakt ook verzekeren? Dan kun je bij beide verzekeringen een allrisk-dekking kiezen.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt dus schade aan spullen die vastzitten in en aan je huis. Hieronder lees je het alles over een opstalverzekering voor een koophuis en een huurhuis.
Opstalverzekering koophuis
Of je nu een enorme boerderij of een rijtjeshuis hebt gekocht: met een eigen woning ben je zelf verantwoordelijk voor de woonverzekeringen. Het is niet wettelijk verplicht een opstalverzekering af te sluiten, maar bijna iedereen sluit deze verzekering af bij het aangaan van een hypotheek. Dit is vaak zelfs een voorwaarde van de hypotheekverstrekker.
Als je een appartement koopt, heeft de vve een opstalverzekering voor jouw appartement. Je hoeft dan niet zelf een eigen opstalverzekering af te sluiten. Controleer voor je het appartement koopt altijd bij de vve of er daadwerkelijk een opstalverzekering is. Is er een ‘slapende vve’ (overigens wettelijk verboden), dan is het wel belangrijk een eigen opstalverzekering af te sluiten.
Opstalverzekering huurhuis
Het is niet nodig om een eigen opstalverzekering voor een huurhuis af te sluiten. Deze sluit de eigenaar of verhuurder van het pand af. Check voor je de huurovereenkomst tekent wel altijd of dit ook echt het geval is.
Inboedelverzekering koop- en huurhuis
Het is niet wettelijk verplicht een inboedelverzekering af te sluiten. Toch is het slim om dit wel te doen, of je nu een woning huurt of een koophuis hebt. Bij deze verzekering is er geen verschil in huren of kopen; er kan in iedere woning brand uitbreken of ingebroken worden waarbij waardevolle spullen beschadigd raken of verloren gaan. Ook bij wateroverlast kan de schade aan je spullen in je huis groot zijn. Het kost dan flink wat geld als je alles zelf zou moeten vernieuwen.
Aanvullende verzekeringen
Naast een basis inboedel- en opstalverzekering, kun je ook verschillende aanvullende verzekeringen toevoegen:
- Glasverzekering: voor ruiten, glazen deuren en glazen koepels. Check eerst of dit niet standaard bij je opstalverzekering zit inbegrepen.
- Aansprakelijkheidsverzekering: voor schade die jij, een gezinslid of huisdier veroorzaakt bij of aan anderen.
- Buitenhuisdekking: voor schade, verlies en diefstal van je spullen die zich niet in je huis bevinden. Denk aan je laptop en andere dure spullen die ín huis onder je inboedelverzekering zouden vallen.
- Kostbaarhedenverzekering: voor als je veel waardevolle sieraden, audiovisuele apparatuur, contant geld en kunst/antiek in huis hebt. Check de voorwaarden van je inboedelverzekering wat er in de standaarddekking zit en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.
Uitsluitingen woonverzekeringen
Een opstal- en inboedelverzekering keren uit bij wateroverlast, blikseminslag, brandschade of inbraak, maar er zijn een aantal oorzaken die worden uitgesloten. Bij extreme, zeer zeldzame omstandigheden dekken deze verzekeringen geen schade. Denk aan natuurrampen zoals een overstroming en aardbeving, maar ook oorlog en terrorisme. Uiteraard keert de verzekeraar bij schade door opzet ook niet uit.
Laat een reactie achter