Een rijverbod is niet hetzelfde als een rijontzegging. In deze blog lees je wat het verschil is tussen een rijverbod en een rijontzegging.
Verschil rijverbod en rijontzegging | Een rijontzegging |
Een rijverbod | Autoverzekering afsluiten met rijverbod of rijontzegging |
Wat is het verschil tussen een rijverbod en rijontzegging?
Heb je de maximumsnelheid overschreden of onder invloed van alcohol of drugs gereden? Dan bestaat de kans dat je een rijverbod of rijontzegging krijgt. Een rijverbod wordt opgelegd door de politie en duurt maximaal 24 uur. Je mag dan geen voertuigen meer besturen. Dit betekent dat je ook niet mag fietsen. Heb je een rijontzegging? Dan mag je voor een bepaalde periode geen motorvoertuig meer besturen. Soms krijg je daarnaast nog een educatieve maatregel opgelegd, zoals het volgen van een cursus over alcohol of verkeer.
Een rijverbod
Een rijverbod is een compleet verbod om voertuigen te besturen. Het gaat niet alleen om motorvoertuigen, want je mag bijvoorbeeld ook geen fiets besturen. Een rijverbod krijg je voor maximaal 24 uur. Bestuur je toch een voertuig, terwijl je een rijverbod hebt? Dan krijg je een geldboete of een gevangenisstraf.
Na een rijverbod voor maximaal 24 uur kan je rijbewijs alsnog worden ingevorderd. Vervolgens bepaalt de officier van justitie of je jouw rijbewijs terugkrijgt of dat deze wordt ingehouden. In dat laatste geval heb je te maken met een rijontzegging.
Een rijontzegging
Houd je je niet aan de verkeersregels? Dan kan je rijbewijs worden ingenomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te hard rijdt, onder invloed van alcohol of drugs rijdt of als je zonder autoverzekering rijdt. Hieronder staat wanneer je jouw rijbewijs kwijt kunt raken.
- als je als beginnende bestuurder meer dan 0,8 promillage in je bloed hebt;
- als je als niet-beginnende bestuurder meer dan 1,3 promillage in je bloed hebt;
- als je weigert mee te werken aan een blaastest;
- als je binnen de bebouwde kom meer dan 30 kilometer te hard rijdt;
- als je buiten de bebouwde kom meer dan 50 kilometer te hard rijdt, voor een bromfiets is dit 30 kilometer.
- als je ernstig letsel veroorzaakt;
- als je zonder autoverzekering rijdt;
- als je onder invloed van drugs rijdt;
- als je een rood licht negeert;
- als je een vluchtmisdrijf pleegt.
Nadat je rijbewijs is ingenomen, wordt het binnen drie dagen naar de officier van justitie gestuurd. Binnen tien dagen wordt besloten of je jouw rijbewijs terugkrijgt. Besluit de officier van justitie dat je jouw rijbewijs niet terugkrijgt? Dan komt de zaak voor de rechter. Dit moet binnen zes maanden na invordering van je rijbewijs. In deze tijd mag je geen motorvoertuig besturen.
Bepaalt de rechter dat je jouw rijbewijs niet terugkrijgt? Dan heb je een rijontzegging. Je mag dan voor een bepaalde duur geen motorvoertuig besturen. De rechter bepaalt de duur van de rijontzegging.
Autoverzekering afsluiten met een rijverbod of rijontzegging
Bij het afsluiten van een autoverzekering kijken autoverzekeraars of je een rijverbod of rijontzegging hebt gehad. Ook kijken ze naar de reden voor het rijverbod of rijontzegging. De verzekeraar bepaalt vervolgens of je een autoverzekering kunt afsluiten. Heb je al een autoverzekering? Dan blijft deze gewoon geldig. Als je vervolgens een nieuwe auto koopt, kan het lastiger zijn om deze te verzekeren.
Laat een reactie achter