Een verzekering voor je elektrische fiets, bestelauto of tropische goudvis. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of je kunt het verzekeren. En in vergelijking tot andere landen worden er in Nederland veel verzekeringen afgesloten. In veel gevallen is een verzekering handig, maar lang niet alle verzekeringen zijn verplicht. Wij geven je hieronder een overzicht van de verplichte verzekeringen, maar ook van de verzekeringen die – volgens ons – verstandig zijn om af te sluiten.
Verplichte verzekeringen
In Nederland zijn een paar verzekeringen verplicht om af te sluiten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Zorgverzekering
Een basisverzekering voor zorg is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland loon, uitkering of pensioen ontvangt. Hiermee wordt de belangrijkste zorg die je nodig hebt vergoed. Daaronder valt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Een zorgverzekeraar is verplicht om iedereen voor een basisverzekering te accepteren. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is dus niet verplicht en doe je aan de hand van je eigen zorgbehoeften. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies en vergoedingen? Meld je dan nu aan de Zorgpremie-alert.
Vergelijk de beste zorgverzekeringen!
WA-verzekering voor motorvoertuig
Van rammelbak tot brommer: als er een motorvoertuig op jouw naam staat, ben je verplicht om hier minimaal een WA-verzekering voor af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je bij een ander kunt veroorzaken, hoewel je dat natuurlijk liever wilt vermijden. Wil je je ook verzekeren voor schade aan je eigen voertuig? Sluit dan nog een beperkt casco of volledig casco (allrisk) verzekering af. Je kunt een WA-verzekering afsluiten voor onder andere je auto, motor of scooter.
Mogelijk verplichte verzekeringen
Nu volgen de verzekeringen die in sommige situaties verplicht kunnen zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een hypotheek wilt afsluiten. Lees er hieronder meer over!
Overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden een bedrag uit aan de begunstigde. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar bij het afsluiten van een hypotheek kan de hypotheekverstrekker je deze wel verplichten. Stel je komt vroegtijdig te overlijden, dan is voor jouw hypotheekverstrekker de kans groot dat de hypotheek wordt afgelost.
Opstalverzekering
Met een opstalverzekering verzeker je je woonhuis en alle zaken die daaraan nagelvast zitten. Denk hierbij aan je keuken, de schuur of vloer. Het voorkomt dat je zelf met hoge kosten komt te zitten door water-, storm-, brand- of inbraakschade. Het afsluiten van een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar bij het afsluiten van een hypotheek verlangen de meeste hypotheekverstrekkers wel dat je een opstalverzekering hebt. Zo zijn zij ervan verzekerd dat schade aan het onderpand van de lening – jouw huis – gedekt is.
Zet een grote cirkel om de dag in je kalender waarop je jouw nieuwe woning overgedragen krijgt of opgeleverd ziet, want dat is precies wanneer je opstalverzekering van start dient te gaan.
Niet verplicht, wél handig
Tot slot beschrijven we de verzekeringen die niet verplicht zijn, maar jouw leven wel een stukje makkelijker kunnen maken. Deze verzekeringen kunnen jouw een stukje extra zekerheid bieden in onvoorziene omstandigheden.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij maakt bij een ander. Stel je gaat met je trapper langs de auto van de buren of je stoot het kostbare beeld van tafel bij vrienden. Dan is de aansprakelijkheidsverzekering je beste vriend. Met een paar euro in de maand ben je met deze verzekering vaak tot een fors bedrag verzekerd voor schade. Of dat beeld moet wel écht heel kostbaar zijn. We verwarren de aansprakelijkheidsverzekering nog weleens met de – wel verplichte – WA-verzekering. Deze dekt alleen de schade die je veroorzaakt met de auto.
Rechtsbijstandverzekering
Met de rechtsbijstandverzekering kun je juridische hulp krijgen bij conflicten. Het is al vervelend genoeg als je verwikkeld raakt in juridisch conflict. Goed om te weten: de verzekering geldt alleen voor de conflicten die je op het moment van afsluiten nog niet zag aankomen.
Inboedelverzekering
De naam zegt het eigenlijk al: hiermee verzeker je je inboedel. En dan hebben we het hier over alle spullen die niet nagelvast zitten aan je huis. Al je spullen bij elkaar zijn al snel een hoop waard. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar zeker wel verstandig.
Reisverzekering
De reisverzekering is niet verplicht, maar zeker handig als je op reis gaat. Hiermee ben je verzekerd tegen onverwachte schade tijdens je vakantie. We hopen allemaal onbezorgd te kunnen genieten van onze welverdiende vakantie, maar mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan is het hebben van een reisverzekering fijn.
Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering sluit je vaak af in combinatie met een reisverzekering. Deze komt van pas als je onverwachts niet op reis kunt of tijdens je reis opeens naar huis moet. Maar, je krijgt alleen geld terug als je vóór het boeken van je reis niet had kunnen voorspellen dat je zou moeten annuleren.
Overige verzekeringen
We ronden het lijstje af met de dieren- en fietsverzekering. Van het verzorgen van je trouwe viervoeter tot het beschermen van je tweewielige metgezel, deze verzekeringen bieden zekerheid waar je misschien nog niet aan had gedacht.
Dierenverzekering
Terugkomend op die tropische goudvis. Je kunt een dierenverzekering afsluiten met het oog op hoge dierenartskosten wanneer je huisdier ziek wordt. Heb je een echte brokkenpiloot of pechvogel in huis? Dan komt een dierenverzekering zeker van pas.
Fietsverzekering
Een fiets kan een dure aankoop zijn, vooral als je kiest voor een e-bike, racefiets of mountainbike. Om je fiets goed te verzekeren tegen diefstal en schade kun je een fietsverzekering afsluiten die past bij de waarde van je fiets.
Bespaar op je verzekeringen
Wij maken besparen makkelijk. Bij ons kun je besparen op alle bovenstaande verzekeringen. Vergelijk nu ons aanbod, stap vandaag nog over en bespaar direct op je vaste lasten.
Laat een reactie achter