Een verzekering voor je auto, elektrische fiets of huisdier Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het verzekeren. En dat is in veel gevallen ook handig, maar lang niet alle verzekeringen zijn verplicht. Wij geven je een overzicht van de wettelijk verplichte verzekeringen én andere verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten.
Verplichte verzekeringen
In Nederland zijn 2 verzekeringen voor iedereen verplicht om af te sluiten:
Zorgverzekering
Een basisverzekeringvoor zorg is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt. Met een basiszorgverzekering wordt de belangrijkste zorg die je nodig hebt vergoed. Daaronder valt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Een zorgverzekeraar is verplicht om iedereen voor een basisverzekering te accepteren.
Ook voor kinderen moet je een basisverzekering afsluiten. Je kunt kinderen meeverzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Kinderen hebben namelijk recht op dezelfde dekkingen en vergoedingen die ook voor jou gelden. Voor kinderen is de basisverzekering gratis en geldt nooit een eigen risico.
WA-verzekering voor motorvoertuig
Van gloednieuwe elektrische auto tot brommer: als er een motorvoertuig op jouw naam staat, ben je verplicht om hier minimaal een WA-verzekering voor af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je bij een ander veroorzaakt.
Verzekeringen die soms verplicht zijn
Er zijn ook verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar bijvoorbeeld door je hypotheekverstrekker als verplicht worden gesteld als je een huis wil kopen.
Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden een bedrag uit, waarmee je familie je huis (deels) kunnen afbetalen. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar bij het afsluiten van een hypotheek is dit vanuit de hypotheekverstrekker meestal een vereiste. Als je vroegtijdig komt te overlijden en je huis nog niet is afbetaald, dan geeft deze verzekering voor de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek toch kan worden afgelost. Heb je samen met een partner een hypotheek? Dan is het voor de nabestaande fijn dat een deel van de hypotheek met deze verzekering wordt afgelost, zodat hij/zij zonder extra kosten in het huis kan blijven wonen.
Opstalverzekering
Met een opstalverzekering verzeker je je woonhuis en alle zaken die daaraan vastzitten. Denk hierbij aan je keuken, de vloer of schuur. Het voorkomt dat je zelf met hoge kosten komt te zitten door water-, storm-, brand- of inbraakschade. Het afsluiten van een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar bij het afsluiten van een hypotheek eisen de meeste hypotheekverstrekkers wel dat je een opstalverzekering hebt. Zo zijn zij ervan verzekerd dat schade aan het onderpand van de lening – jouw huis – gedekt is. Want als jouw huis door schade minder waard wordt, loopt de hypotheekverstrekker een financieel risico.
Andere verzekeringen: niet verplicht, wél handig
Een aantal verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen wel financiële zekerheid geven in onvoorziene omstandigheden.
Aanvullende zorgverzekering
Naast je verplichte basisverzekering kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is dus niet verplicht en doe je aan de hand van je eigen (verwachte) zorgbehoeften. Denk hierbij aan extra dekkingen voor de tandarts, orthodontist, fysiotherapie, voor brillen of lenzen of bepaalde medicijnen.
WA+ beperkt casco of allriskverzekering voor je auto
Een WA-verzekering voor je motorvoertuig is wettelijk verplicht om af te sluiten. Deze verzekering dekt schade die je met je voertuig aan anderen veroorzaakt. Wil je je ook verzekeren voor schade aan je eigen voertuig? Sluit dan een WA+ beperkt casco of allriskverzekering (volledig casco) af. Bij een WA+ beperkt casco-verzekering is naast schade aan anderen ook brand-, storm-, ruit- en diefstalschade aan je eigen auto gedekt. Onder een allrisk-verzekering valt ook alle schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je veroorzaakt bij een ander, bijvoorbeeld als je voetbal door de ruit van de buren gaat of je de dure vaas van je tante omstoot. In zulke gevallen is een aansprakelijkheidsverzekering heel handig. Voor een paar euro in de maand ben je al verzekerd.
Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij conflicten. Het is al vervelend genoeg als je verwikkeld raakt in een juridisch conflict en niet iedereen weet zelf wat dan de juiste wegen zijn. Goed om te weten: de verzekering geldt alleen voor conflicten die je op het moment van afsluiten nog niet zag aankomen.
Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je alle ‘losse’ spullen in je huis. Denk aan je meubels, sieraden, laptop en kleding. Een inboedelverzekering dekt de schade aan deze spullen veroorzaakt door brand, water, storm, inbraak, diefstal en vandalisme. De waarde van je inboedel kan bij elkaar flink oplopen, dus deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten.
Reisverzekering
Ook een reisverzekering is niet verplicht, maar voor wie regelmatig reist handig om af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen onverwachte schade tijdens je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan vervangend vervoer, medische kosten, zoekgeraakte of gestolen bagage en een vergoeding voor een noodgedwongen terugkeer naar huis. Bij ons kun je alleen een doorlopende reisverzekering afsluiten. Deze is namelijk bijna altijd voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Zeker als je meer dan 1 keer per jaar op vakantie of een weekendje weg gaat.
Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering sluit je vaak af in combinatie met een reisverzekering. Deze komt van pas als je onverwachts niet op reis kunt of tijdens je reis opeens naar huis moet. Je krijgt alleen geld terug als je vóór het boeken van je reis niet had kunnen voorspellen dat je zou moeten annuleren. Dit geldt bijvoorbeeld in het geval van overlijden van een familielid.
Uitvaartverzekering
Je denkt er misschien liever niet over na, maar je uitvaart kan voor hoge kosten voor je nabestaanden zorgen. Denk aan het werk van de uitvaartverzorger, de kist en rouwauto. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn de kosten voor je begrafenis of crematie gedekt. Er zijn vier verschillende soorten uitvaartverzekeringen.
Dierenverzekering
Je kunt een dierenverzekering afsluiten om hoge dierenartskosten te voorkomen. Als je geliefde huisdier ziek wordt en zorg nodig heeft, wil je die natuurlijk bieden en geen ongewenste keuzes hoeven maken omdat de kosten anders te hoog worden. Een dierenverzekering geeft je de zekerheid altijd de beste zorg te kunnen geven aan je dier.
Fietsverzekering
Een fiets kan een dure aankoop zijn, vooral als je kiest voor een e-bike, racefiets of mountainbike. Om je fiets te verzekeren tegen diefstal en schade kun je een fietsverzekering afsluiten die past bij de waarde van je fiets. Diefstal is met elke verzekering gedekt, maar je kunt je fiets ook verzekeren tegen schade en ongevallen en ook accessoires en pechhulp meeverzekeren.
Vergelijk en bespaar op je verzekeringen
Wij maken besparen makkelijk. Bij ons kun je besparen op alle bovenstaande verzekeringen. Vergelijk alle verzekeringen, stap over en bespaar direct op je vaste lasten.
Laat een reactie achter