Je bent vast wel eens telefonisch benaderd of aan de deur verrast door een energieverkoper. Deze verkopers vertellen je de mooiste verhalen en bieden je de allerlaagste energieprijzen. Denk je. Helaas is dat vaak niet het geval en daarom zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hier voortaan tegen optreden. Wij leggen uit waarom je beter geen contract telefonisch of aan de deur afsluit.
1. De prijs
De contracten die op deze manier aangeboden worden, zijn vaak standaard contracten. Dit zijn contracten zonder korting of actietarief. Dus eigenlijk precies dezelfde die je op de site van energieleveranciers vindt. Het kan ook zijn dat je een iPad of barbecue cadeau krijgt. Dit klinkt als een mooi welkomstcadeau, maar eigenlijk is het een sigaar uit eigen doos. Deze energiecontracten zijn meestal erg duur, aangezien je het cadeau eigenlijk gewoon zelf betaalt. Zonde. Energiecontracten die je aan de deur, op straat of telefonisch aangeboden worden, zijn dus niet voordeliger.
2. Vergelijken is lastig
Waarschijnlijk vraagt de verkoper naar je energieverbruik. Grote kans dat je dit niet uit je hoofd weet. Daarom zal de verkoper uitgaan van een standaard verbruik. Dit kan afwijken van wat je daadwerkelijk verbruikt. Je weet waarschijnlijk ook niet precies wat de tarieven zijn die je nu betaalt. En de verkoper ook niet. Daarom gaat deze uit van een standaardtarief. Het aanbod dat jij te zien krijgt, is dus vaak niet realistisch voor je situatie.
Besparen vanaf de bank? Vergelijk energie!
3. Weinig of geen alternatieven
Meestal werkt de verkoper voor één energieleverancier. Het aanbod is daarom erg beperkt. Het liefste proberen ze je een 3-jarig contract te verkopen. Je zit dan jaren aan een energiecontract vast. En stap je over terwijl je huidige contract nog niet afgelopen is? Dan moet je in sommige gevallen een opzegboete betalen.
Wat kun jij doen tegen agressieve verkopers?
De ACM roept consumenten op zich te melden bij Consuwijzer, hun eigen consumentenloket, als ze te maken krijgen met agressieve werving. Daarnaast zijn teksten als “U zit nergens aan vast” of “U heeft geen opzegtermijn” ook uitspraken die misleidend naar klanten kunnen zijn. De ACM zal al deze informatie vervolgens meenemen in hun onderzoek. Dat de ACM hier serieus mee omgaat, blijkt uit de boetes en waarschuwingen die al eerder in andere gevallen zijn uitgedeeld.
Vergelijken vanaf de bank het voordeligste
Je hoeft de deur niet uit – of te openen voor een deurverkoper – om een voordelig energiecontract af te sluiten. Energie vergelijk je bij Pricewise. Gewoon vanaf de bank. En je kunt gemiddeld € 317,- besparen. Mooi meegenomen, toch?
Dit artikel is eerder verschenen op 2 augustus 2017, maar is herschreven op 3 september 2019.
Laat een reactie achter