Ben je ook zo gek op die heerlijke, koele bries van de airco tijdens een broeierige zomerse dag? Veel mensen gebruiken een ventilator, mobiele airco of andere vorm van airconditioning om het huis lekker koel te houden tijdens de zomermaanden. Hoewel je airco onmisbaar lijkt als het kwik stijgt, kan deze verkoelende vriend je ook een verrassend hoge energierekening bezorgen. Tijdens een hittegolf verbruiken we met z’n allen tot wel 30% meer stroom dan normaal! Zo’n verkoelingsapparaat lijkt dus een onschuldige aankoop, maar hoeveel energie verbruikt een airco nu eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten apparaten die voor verkoeling kunnen zorgen. Zo heb je de welbekende ventilator, maar ook de aircooler, mobiele airco of vaste airco. Elk apparaat werkt op een andere manier en heeft een ander stroomverbruik. Hieronder lees je er alles over.

Aircooler
Een aircooler kan, in tegenstelling tot een ventilator, de temperatuur in de kamer wél laten dalen. Dit gebeurt met koud water. Een aircooler heeft een waterreservoir dat je af en toe zelf moet bijvullen. Je kunt met een aircooler de temperatuur tot maximaal 3 °C verlagen. Dit kun je overigens niet zelf instellen. Toch is een aircooler voldoende als je net iets meer verkoeling wilt dan met een ventilator. En je hoeft dan geen volledige airconditioning aan te schaffen. Bovendien verbruikt een aircooler ongeveer hetzelfde aan energie als een ventilator. Laat je ‘m een maand lang elke dag zo’n 6,5 uur draaien, dan verbruikt een aircooler tussen de 10 en 20 kWh.
Vergelijk de beste energiedeals!
* De kosten van het stroomverbruik zijn berekend op basis van een stroomprijs van € 0,40 per kWh (incl. belastingen).
Laat een reactie achter