“Goeiemorgen.” Janneke kijkt me wat duf aan. Het is negen uur en ze heeft zich verslapen, zo blijkt. “Doe rustig aan,” zeg ik terwijl ik mijn jas uitdoe en op de kapstok hang. Ik loop haar achterna haar kamer in. Het lijkt wel alsof de kamer is ontploft. Op de grond ligt kattenkots. Verderop staan vier borden op elkaar gestapeld met etensresten erop en het vieze bestek ernaast. Op tafel staat een bos bloemen, ze hangen een beetje en inmiddels zijn het droogbloemen geworden. Er zit geen druppel water meer in de vaas. Aan de keukendeur hangt een rek met wasgoed en de vuilniszak staat open op haar bank.
Moeite met plannen
Terwijl Janneke in haar ogen wrijft en naar de keuken loopt om koffie te zetten, ga ik zitten en sla ik mijn laptop open. “Kleed je maar even aan,” zeg ik. “Ga ik even mijn administratie bijwerken.” Terwijl Janneke in haar slaapkamer verdwijnt kijk ik even wat we de vorige keer hebben afgesproken. Janneke en ik zouden naar haar administratie kijken. Janneke heeft ADHD en heeft moeite om te plannen en te ordenen. Dat uit zich zowel in haar hoofd, als in het huis, als in haar administratie.
Nienke Gorter is thuisbegeleidster bij een welzijnsorganisatie. Haar cliënten hebben financiële problemen, psychische of lichamelijke klachten of willen hulp bij de opvoeding van hun kinderen. Zij blogt over haar ervaringen voor Pricewise.
Wakkerder
Als ze tien minuten later aangekleed en opgemaakt weer in de kamer komt, kijkt ze al een stuk wakkerder uit haar ogen. “Sorry hoor, ik heb zo enorm rot geslapen vannacht. Tegen zeven uur viel ik eindelijk in slaap. Ik had voortdurend liedjes van het koor in mijn hoofd. Ze begint spontaan Rudolph the Red-Nosed Reindeer te neuriën. We lachen er beiden om. Ze pakt koffie en dan gaan we beginnen.
Medicatie
Uit een boodschappentas tovert ze een flinke stapel post. Sommige brieven zijn geopend, andere zitten nog dicht. We openen alle brieven en sorteren ze daarna. Ik kom een rekening tegen van Ziggo, met een boete omdat ze te laat betaald heeft. We leggen de brief op de stapel ‘spoed’. Die moet meteen betaald worden voordat het bedrag weer oploopt. Janneke heeft haar zorgverzekering wel netjes elke maand betaald: “Dat gaat automatisch, want ik ken mijzelf. Voor je het weet zit ik in de schulden en die zorgverzekering heb ik nodig voor mijn medicatie, want de kosten daarvan lopen flink op.”
Wil je net als Janneke dit jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Vergelijk dan nu zorgverzekeringen!
Veranderen van zorgverzekering
Na anderhalf uur zijn we gaar. De letters dansen voor mijn ogen. “Ik wil misschien wel overstappen naar een andere zorgverzekering,” zegt Janneke. “Eentje die Concerta vergoedt.” “Lijkt me goed om uit te zoeken,” zeg ik. “Maar daar gaan we de volgende keer mee aan de slag.” Ik pak mijn agenda en we maken een nieuwe afspraak. Met grote letters zet ik ‘zorgverzekering’ achter haar naam. Want ik ken mijzelf; als ik het niet opschrijf, vergeet ik het ook nog. En Janneke? Die denkt er de volgende keer vast helemaal niet aan. En we moeten wel haast maken, want het is al bijna 2016. Voor die tijd moeten we de oude hebben opgezegd. Het is het handigst om de nieuwe dan meteen af te sluiten. Hoewel we daar nog heel de maand januari voor hebben.
Laat een reactie achter