We duiken in de wereld van gas. We vertellen je wat gas precies is, hoe je gas kan besparen, wat het betekent om gasvrij te zijn, het verschil tussen aardgas en biogas en nog veel meer. In dit blog lees je de veelgestelde vragen over gas én de antwoorden op je brandende vragen.
Wat is gas eigenlijk precies?
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. En het is gas! Gas is onzichtbaar, niemand kan het zien. Maar je kan het wel ruiken. Wat is gas precies? We proberen het makkelijk uit te leggen. Gas is een vorm van materie. In totaal zijn er drie soorten materie: vaste stoffen, vloeistoffen en dus gas.
Het bijzondere aan gas is dat de deeltjes waaruit het bestaat, heel vrij kunnen bewegen. Ze zijn niet zo dicht op elkaar gepakt als in een vaste stof of een vloeistof. Daardoor kunnen gassen zich heel makkelijk en snel verspreiden en nemen ze de vorm aan van de ruimte waar ze zich bevinden.
Een simpel voorbeeld: stel je voor dat je een ballon opblaast. De lucht in de ballon bestaat uit verschillende gassen, zoals zuurstof, stikstof en een klein beetje andere gassen. Die gasdeeltjes bewegen zich vrij rond in de ballon en zorgen ervoor dat de ballon zijn vorm krijgt en opblaast. Als je de ballon zou lekprikken, dan zouden die deeltjes zich snel verspreiden in de lucht om je heen.
In ons dagelijks leven hebben we vooral te maken met aardgas. We gebruiken aardgas om onze huizen te verwarmen, om eten te koken en tegenwoordig zelfs om auto’s op te laten rijden.
Wat betekenen LNG en LPG?
LNG en LPG zijn afkortingen die te maken hebben met gas. LNG staat voor Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar gemaakt aardgas. LNG ontstaat door een koelproces van aardgas. Door aardgas te koelen tot zo’n -162 graden Celsius, verandert het in vloeistof. De vloeibare vorm van gas neemt zo’n 600 keer minder ruimte in dan de ‘normale’ gasvorm. Hierdoor kan men het een stuk makkelijker opslaan en vervoeren.
LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas, oftewel vloeibaar gemaakt aardoliegas. LPG wordt onder druk vloeibaar gemaakt, maar dit gebeurt bij een veel hogere temperatuur dan bij LNG. Het voordeel van LPG is dat het makkelijk te gebruiken is, omdat het in gasflessen geleverd kan worden. Men gebruikt LPG veelal als brandstof voor voertuigen.
Wat is de omrekenfactor van m3 naar kWh?
De omrekenfactor van kubieke meter (m3) naar kilowattuur (kWh) is afhankelijk van het type gas (bijvoorbeeld aardgas, biogas). Voor aardgas, dat (nog) voornamelijk wordt gebruikt in huishoudens, is de omrekenfactor ongeveer 10 kWh per m3. Dit betekent dat één kubieke meter aardgas ongeveer 10 kilowattuur aan energie bevat.
Hoe kan ik gas besparen?
Gas besparen is geld besparen. En wie wil dat nou niet? Voer een aantal quick wins door en je bespaart al een paar tientjes per jaar (als het niet meer is). De meest voor de hand liggende tip: zet de thermostaat iets lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Maar ga niet lager dan 15 ℃. Een slecht geïsoleerd huis kan bij een lage temperatuur te vochtig worden, met schimmels en huisstofmijt tot gevolg.
Een andere tip om gas te besparen: gebruik een douchetimer. Een douchetimer helpt jou om niet té lang onder de douche te staan. We begrijpen het: het is heerlijk om lekker lang te douchen. Maar het is wat minder heerlijk voor je portemonnee. Een andere optie om gas te besparen is door koud te douchen. Koud douchen kent trouwens ook allerlei gezondheidsvoordelen. Winning!
We zetten nog een aantal manieren om gas te besparen op een rijtje:
- Isoleer je huis. Denk hierbij aan dubbel glas, muurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.
- Kook efficiënt. Een paar voorbeelden: kook water eerst in de waterkoker, doe een deksel op de pan zodat de warmte minder snel verloren gaat en zet het gas uit net voordat het eten klaar is.
- Onderhoud je verwarmingssysteem.
- Gebruik een slimme thermostaat.
Wanneer is Nederland aardgasvrij?
Nederland heeft de ambitie om in 2050 een klimaatneutraal land te zijn. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord. Het gebruik van aardgas moet daarvoor flink worden verminderd. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat tegen die tijd 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van aardgas af zijn.
Het exacte moment waarop een huis, een wijk of een stad gasvrij moet zijn, hangt af van vele factoren, zoals de beschikbaarheid van alternatieven en de plannen van gemeenten en provincies. Dit gaat stap voor stap.
Is er een gasprijs compensatie tijdens de energiecrisis?
In 2022 introduceerde de overheid een aantal maatregelen om energiearmoede te compenseren. Huishoudens kregen een eenmalige tegemoetkoming en de btw op gas en energie stond in 2022 op 9%. Inmiddels is de btw weer op 21%, maar er is nog wel een andere compensatie. In 2023 geldt er namelijk een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Je betaalt hierdoor voor gas maximaal € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 1.200 m3 gas. Boven dit verbruik gelden de tarieven van je energieleverancier.
Wat is het verschil tussen aardgas en biogas en CO2 gecompenseerd gas?
Aardgas komt uit de grond, waar het miljoenen jaren duurt voordat het ontstaat. Aardgas noemen we ook wel grijs gas. Het belangrijkste bestanddeel van aardgas is methaan, een krachtig broeikasgas. Aardgas is een zogenaamde ‘fossiele brandstof’, wat betekent dat het niet hernieuwbaar is – op is op.
Biogas (of groen gas) daarentegen, maken we uit dingen die we nog hebben, zoals dierlijke mest en plantaardig afval. In plaats van miljoenen jaren te wachten tot de natuur aardgas maakt, maken we biogas zelf in een paar weken. We stoppen organisch afval in een soort grote afvalbak die we een ‘vergister’ noemen. In deze vergisters gaan micro-organismen aan de slag om het afval af te breken, waarbij methaan vrijkomt. Deze methaan wordt verzameld en kunnen we gebruiken zoals aardgas.
Dus, het grootste verschil tussen aardgas en biogas? Aardgas is een fossiele brandstof die uit de grond wordt gehaald, terwijl we biogas duurzaam produceren uit organisch afval. En hoewel zowel aardgas als biogas methaan bevatten, is methaan uit biogas een stuk minder schadelijk voor het milieu. Dat komt doordat het afkomstig is van materialen die recent CO2 hebben opgenomen tijdens hun groei. Wanneer we biogas maken, komt diezelfde CO2 weer vrij, waardoor het een soort kringloop vormt.
Een vorm van gas dat tussen aardgas en biogas in zit is CO2 gecompenseerd gas. Het idee is simpel: voor elke hoeveelheid CO2 die je uitstoot door aardgas te gebruiken, wordt er ergens anders een gelijke hoeveelheid CO2 gecompenseerd. Dit gebeurt meestal door te investeren in duurzame projecten, zoals het aanplanten van bomen die CO2 opnemen, of het financieren van hernieuwbare energieprojecten die minder CO2 uitstoten. Dus hoewel je nog steeds gas verbruikt, help je de impact op het klimaat te neutraliseren.
Wat doe je bij een gaslek?
Gas op zichzelf is niet gevaarlijk. Wel kan gas een gevaar vormen als het verkeerd wordt gebruikt of als er een lek is. Een gaslek kun je herkennen aan een bepaalde geur in huis. Gas zelf is geurloos. Maar zodra gas in aanraking komt met zuurstof, ontstaat er een bepaalde, onaangename geur. Ook een sissend geluid kan wijzen op een gaslek, vooral als het dicht bij de gasleidingen of -apparaten in je huis vandaan komt. Vermoed je een gaslek? Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en ga meteen naar buiten. Bel vervolgens het Nationaal Storingsnummer (0800 – 9009) of bel de brandweer.
Er zijn een paar maatregelen waarmee je zo veel mogelijk een gaslek kan proberen te voorkomen. We sommen ze voor je op.
- Installeer een gasdetector.
- Onderhoud gasapparaten en laat ze regelmatig checken.
- Inspecteer of vervang oude leidingen.
- Weet hoe je de gastoevoer uitzet in geval van nood.
Wat is een warmptepomp?
Een zuivere warmtepomp is een apparaat waarmee je je eigen duurzame energie opwekt. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving (koud water of lucht) en werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Je verbruikt hierdoor minder of geen gas. En dat is naast goed voor het milieu, ook goed voor je portemonnee. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, namelijk de elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.
Een hybride warmtepomp wordt als het ware op de huidige cv-ketel geschroefd en daarmee verbruik je dus nog wel aardgas, maar wel veel minder. Je kan ook voor twee apparaten kiezen, dus je bestaande cv handhaven en daarnaast een aparte warmtepomp kopen (bijvoorbeeld voor warm tapwater of ventilatie in huis in plaatst van een WTW).
De gemiddelde gebruikskosten (onderhoud en energieverbruik) van een warmtepomp zijn een stuk lager dan die van een cv-ketel op gas. Maar een warmtepomp kopen is wel een stuk duurder. De investeringskosten (aanschaf en installatie) hangen af van het type warmtepomp, je wensen qua comfort en de benodigde aanpassingen in je huis. Soms werken ze naast je cv, maar de warmtepomp kan ook je cv vervangen.
Laat een reactie achter