In Nederland gaat maximaal 59 procent van het inkomen op aan vaste lasten. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het grootste gedeelte van de Nederlanders is tussen de 40 procent en de 59 procent van het inkomen kwijt aan vaste lasten.
Idealiter is een huishouden niet meer dan de helft van het inkomen kwijt aan vaste laten. Dit is uiteraard afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat we dit in Nederland goed doen. Bij 24 procent van de bevolking gaat tussen de 40 en de 49 procent op aan vaste lasten. De groep die maandelijks tussen de 50 en de 59 procent van het salaris overmaakt aan vaste kosten is met 22 procent iets kleiner. Bij 21 procent van de bevolking gaat zelfs minder dan 40 procent van het inkomen op aan onoverkomelijke kosten.
Onder vaste lasten vallen kosten als huur/hypotheek, energie, gemeentelijke lasten en verzekeringen. Wanneer de vaste lasten zijn betaald kan de rest van het salaris gebruikt worden voor huishoudelijke uitgaven, voeding, kleding, inventaris, onderhoud van de woning, vrijetijdsuitgaven en sparen.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “huishoudens hebben de afgelopen jaren veel voor hun kiezen gehad. Denk aan de inflatie en de energiecrisis. De vaste lasten zijn voor veel mensen gestegen. Vaak gebeurt dit in kleine beetjes en voor verschillende losse kostenposten zoals televisieabonnementen, streaming, telefoonkosten, woonverzekeringen en online clouddiensten. Tegenwoordig kun je niet meer stellen ongemerkt gaat en ook de optelsom van alle stijgingen zorgt voor een grote druk op de portemonnee. Daar komt ook nog eens bij kijken dat boodschappen doen ook veel duurder is geworden. Mijn advies is om van tijd tot tijd alles even onder de loep te nemen en te vergelijken. Doe dit minstens eens per jaar, dan kun je zo 1.000 euro besparen, per jaar, ieder jaar. Dat loont dan weer.”