Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen uit drie verschillende opties: een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Elk type contract heeft voor- en nadelen en de beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur voor stabiliteit of flexibiliteit in prijzen.
Vast energiecontract | Waar moet je nog meer op letten? |
Variabel energiecontract | Welk contract moet je kiezen? |
Dynamisch energiecontract | Energiecontract afsluiten via Pricewise |
Vast energiecontract
Bij een vast energiecontract veranderen de tarieven voor stroom en gas gedurende de looptijd van het contract niet. Dit geeft zekerheid en voorspelbaarheid in je maandelijkse kosten, mits je natuurlijk ook je verbruik goed hebt ingeschat. Je kunt een vast energiecontract afsluiten voor 1, 2 of 3 jaar. Goed om te weten: de belastingen op energie wijzigen wel bijna altijd op 1 januari. Ook de netbeheerkosten wijzigen jaarlijks.
Voordelen vast energiecontract:
- Je hebt zekerheid en hoeft je geen zorgen te maken als de energieprijzen stijgen.
- Je hoeft 1 tot 3 jaar niet om te kijken naar je contract.
- Door de vaste tarieven kun je makkelijk budgetteren.
Nadelen vast energiecontract:
- Je kunt een vast contract niet zomaar opzeggen binnen de looptijd. Wil je toch opzeggen? Dan betaal je een opzegvergoeding.
- Je profiteert niet van eventuele prijsdalingen.
- Je profiteert bij een contract voor 2 of 3 jaar niet ieder jaar opnieuw van aanbiedingen.
Variabel energiecontract
Bij een variabel energiecontract kunnen de tarieven wijzigen, meestal 2 keer per jaar op vaste momenten. Met een variabel energiecontract profiteer je als de energieprijzen dalen, maar betaal je ook meer als deze stijgen.
Voordelen variabel energiecontract:
- Je profiteert als de energieprijzen dalen.
- Flexibiliteit om over te stappen zonder opzegvergoeding als je een betere deal vindt.
Nadelen variabel energiecontract:
- Onvoorspelbaarheid in energiekosten, wat budgetteren lastiger maakt.
- Risico op hogere kosten bij stijgende energieprijzen.
Dynamisch energiecontract
Bij een dynamisch energiecontract betaal je de realtime marktprijzen. Dit betekent dat de tarieven van stroom per uur kunnen veranderen en die van gas elke 24 uur. De tarieven die je betaalt zijn gebaseerd op de prijzen van de energiebeurs. Je moet voor een dynamisch energiecontract wel een slimme meter hebben.
Voordelen dynamisch energiecontract:
- Je profiteert als de energieprijzen op de stroom- en gasbeurs dalen.
- Je ziet 24 uur van tevoren wat de tarieven zijn, dus je kunt besparen door energie te gebruiken tijdens goedkope uren.
- Je hebt met een dynamisch energiecontract inzicht in je energieverbruik, je tarieven en het bedrag dat je uiteindelijk betaalt.
Nadelen dynamisch energiecontract:
- Je betaalt meer als de prijzen stijgen tijdens piekuren.
- Je weet vooraf niet wat je maandelijkse energiekosten zijn, waardoor budgetteren lastiger wordt.
- Het vereist aandacht en tijd: je moet je energieverbruik en de prijzen op de markt in de gaten houden.
Waar moet je nog meer op letten?
Bij het kiezen van een energiecontract is het belangrijk om naast de tarieven ook te letten op de duur van het contract, eventuele opzegvergoedingen die je betaalt als je overstapt en de klantenservice van de energieleverancier. De tarieven verschillen regelmatig, waardoor het ene moment een vast contract voordeliger is en een ander moment een variabel of dynamisch contract. Let dus naast de tarieven ook op andere dingen die voor jou belangrijk zijn.
Welk contract moet je kiezen?
Of je voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract gaat, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wil je bijvoorbeeld makkelijk kunnen budgetteren en houd je van zekerheid, dan kan een vast contract handiger zijn. Deze kun je afsluiten voor één, twee of drie jaar. Als je kiest voor een contract van één jaar, kun je elk jaar opnieuw van aanbiedingen profiteren. Kies je voor een contract van twee of drie jaar? Dan heb je voor een lange periode zekerheid en weet je precies waar je aan toe bent. Met een vast contract voor twee of drie jaar ben je vaak iets duurder uit, maar weet je wel precies hoe hoog je energierekening de komende jaren is.
Wil je flexibel zijn en vind je het niet erg als je energietarieven schommelen? Dan kan een variabel energiecontract geschikt zijn. Je hoeft dan geen aandacht en tijd te besteden aan het analyseren van de energieprijzen op de beurs, maar profiteert wel van prijsdalingen. Ook heb je de mogelijkheid om snel te wisselen van energieleverancier.
Als je weinig behoefte hebt aan zekerheid, de beurs in de gaten houdt en vooral energie wil verbruiken om het moment dat de prijzen laag zijn, dan is een dynamisch energiecontract interessant.
Energiecontract afsluiten via Pricewise
Via Pricewise vergelijk je gemakkelijk de voordeligste energiecontracten. Vul in onze energievergelijker je gegevens in en zie welk contract het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Laat een reactie achter