5 januari 2009 – Door de recente daling van de olieprijs is het voor het eerst in tijden relatief goedkoop geworden om in Nederland een vast energiecontract af te sluiten.
Dat blijkt uit onderzoek van de website PrizeWize. De instapprijzen voor stroom- en gascontracten met een vaste prijs zijn de afgelopen maanden namelijk fors teruggelopen. Energiereus Nuon verlaagde zelfs voor de vijfde maand op rij haar vaste gasprijzen. Ook de daling bij vaste stroomprijzen lijkt nu echt in te zetten.Om de energierekening – zeker voor huishoudens – redelijk stabiel te houden, is door de energiebedrijven afgesproken om de variabele tarieven één keer per halfjaar vast te stellen. Hiervoor wordt gekeken naar de gemiddelde prijs van een vat olie in de voorgaande periode van zes maanden, de zogeheten referentieperiode.
Bij een vast contract, dat meerdere jaren kan lopen, wordt echter ook de toekomstige ontwikkeling van de marktprijzen meegenomen. En aangezien later dit jaar de prijzen bij de huidige oliekoers duidelijk zullen dalen, anticiperen energiebedrijven daar alvast op met hun vaste tarieven, die van een tot drie jaar kunnen lopen.
De daling van vaste stroomprijzen ligt tussen de 2% en 27% sinds eind 2008. Eneco is de enige uitzondering: dat bedrijf verhoogde zijn vaste stroomprijzen met 4% (één jaar vast), meldt PrizeWize. Vergeleken met eind 2007 zijn de tarieven in het algemeen nog wel 4% tot 30% hoger.
Voor vaste gasprijzen ligt deze stijging op jaarbasis zelfs tussen de 8% en 41%, aangezien de olieprijs in juli op een top van ruim $147 per vat van 159 liter belandde. En dat terwijl ook de vaste prijzen al enige tijd dalende zijn. De val van deze gasprijzen ligt namelijk tussen de 1% en 16% ten opzichte van eind 2008.
Toch is een vast contract nog niet populair. Het aantal aansluitingen schijnt de laatste tijd wel toe te nemen, maar is slechts een fractie van het aantal variabele energiecontracten. En dat terwijl volgens PrizeWize – behoudens speciale actieaanbiedingen – zo goed als alle vaste contracten op dit moment voordeliger zijn dan hun variabele concurrent. „Een unicum”, aldus de website.
Daarbij moet wel worden opgemerkt dat, met het aangaan van een vast contract voor langere periode, eventuele prijsdalingen in de toekomst natuurlijk niet worden meegenomen in het tarief dat de gebruiker een flinke tijd voor zijn kiezen krijgt. Experts stellen dan ook dat het wellicht verstandig is geen contract voor drie jaar af te sluiten, of misschien een variabel contract voor gas én een vast tarief voor stroom te combineren.
Momenteel ligt het verschil tussen het duurste en goedkoopste contract bij een gemiddeld verbruik op ruim €607 per jaar. „Aangezien veel contracten met variabele prijzen relatief duur zijn, kan de consument dus nogal wat besparen”, meent PrizeWize. „Tel daar een dure (want koude) winter bij op en het verschil pakt nog groter uit.”
Eind vorig jaar zei een woordvoerder van handelsonderneming GasTerra nog dat de gasprijs komende zomer behoorlijk kan teruglopen als de lage olieprijzen nog een poosje aanhouden. De toekomst van de variabele stroomtarieven is momenteel nog ongewis.
Bron: Telegraaf