Recyclen is goed voor het milieu. Veel producten krijgen tegenwoordig een nieuwe bestemming. Zo kun je binnenkort ook Nederlandse windmolens in het buitenland tegenkomen. De verkoop van gebruikte windmolens – of onderdelen ervan – is namelijk big business. Zo’n windmolen levert nog steeds minstens een paar ton op en z’n wieken draaien nog even soepel. Wat is het voordeel van deze tweedehands windmolens? Enne… waarom doet Nederland ze eigenlijk weg?
Honderden windmolens tegen de vlakte
De verwachting is dat er de komende jaren honderden windmolens worden afgebroken. Dit komt doordat de subsidietermijn van de molens afloopt. Normaal duurt die tien jaar. Vanwege de kosten is die tien jaar eigenlijk de economische levensduur van een windmolen. De technische levensduur is echter veel langer: de meeste molens kunnen zo’n 20 tot 30 jaar mee. Lang genoeg voor een tweede leven dus.
Liever een nieuwe windmolen met subsidie
“Een nieuwe windmolen plaatsen, is voor veel bedrijven aantrekkelijker,” legt Bastiaan Bor van Windbrokers uit. “Doordat de stroomprijs is gedaald, draaien windmolens zonder die subsidie onder de kostprijs. Een nieuwe windmolen levert dan meer op. Niet alleen door de subsidie – die bij nieuwe windmolens vijftien jaar lang loopt – maar ook vanwege de technologische vooruitgang. Moderne windturbines kunnen veel meer stroom opwekken dan oudere modellen.”
Tweedehands windmolens naar het buitenland
De oudere modellen worden verkocht aan het buitenland. In landen waar nog niet veel met windenergie gedaan wordt, zijn ze blij met een goedkoper exemplaar. Zo kunnen ze kijken of het goed werkt, zonder enorme investeringen te doen. Maar dat is niet het enige volgens Bastiaan Bor. “In Nederland is niet zo veel ruimte voor windmolens. Daarom kunnen we hier beter grotere en nieuwe molens neerzetten. In andere landen is gewoon veel meer plaats, daar kunnen ze die molentjes makkelijk kwijt.”
Beginnende windlanden
In precies deze afzetmarkt is Windbrokers al sinds 2003 actief. Zij zijn de tussenpersoon voor bedrijven die windmolens willen verkopen én partijen die juist molens willen aanschaffen. Een van de landen waar ze wel interesse hebben in windmolens is Kenia. “Windbroker verkoopt vooral aan zulke ‘beginnende windlanden’. Verder zijn ook Zuid-Afrika en Zuid-Amerikaanse landen geïnteresseerd. Maar eerder hebben we ook veel verkocht aan bijvoorbeeld Bulgarije.”
Dubbel zo duurzaam
Uiteindelijk is de handel in tweedehands windmolens niet alleen winstgevend, maar ook goed voor het milieu. In Nederland komt er meer plaats om met nieuwere molens méér groene stroom op te wekken én de oude molens worden niet weggegooid, maar gerecycled. En dan komt er nog bij dat andere landen op deze manier ook groene energie kunnen opwekken. Dubbel zo duurzaam!
Laat een reactie achter