67% van de autorijders is bereid om rijgedrag te laten traceren via een app als ze bij veilig rijgedrag korting krijgen op de premie van hun autoverzekering. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. De rijgedragverzekering waarin je korting kunt krijgen door veilig te rijden nam de laatste jaren toe in populariteit, toch biedt maar een enkele autoverzekeraar deze rijgedragverzekering aan. Zonde, aangezien de rijgedragverzekering volgens experts tot minder schade leidt.
Rijgedragverzekering leidt tot minder schade
Pay how you drive steeds populairder
Via een app en een beacon in je auto wordt je rijstijl gemeten op de onderdelen: snelheid, bochten, remmen, optrekken en het telefoongebruik van een automobilist. Deze zogenaamde ‘pay how you drive’-verzekering, waarbij het veilig rijgedrag getrackt en beloond wordt, neemt toe in populariteit. Ondanks de toenemende populariteit zijn er nog niet veel aanbieders van de rijgedragverzekering, merkt Pricewise-directeur Hans de Kok op: “Een paar jaar geleden, toen deze rijgedragverzekering net opkwam, werd verwacht dat er snel meer van dit soort op de markt zouden komen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Alhoewel daar vast redenen voor zijn, is het een gemiste kans voor zowel de autoverzekeraar als de consument.”
De ANWB, die een dergelijke verzekering wél aanbiedt, ziet ook toenemende belangstelling in hun autoverzekering Veilig Rijden, waarmee tot wel 30% extra korting op de premie te verdienen valt. Ivonne van den Heuvel, Commercieel Directeur van ANWB Verzekeren: “Het aantal klanten dat gebruikmaakt van ANWB Veilig Rijden is het afgelopen jaar met 46% gestegen.” En dat is niet zonder succes: zo’n 90% van de Veilige Rijders krijgt korting op de premie en de gemiddelde rijscore is 76 uit 100. Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat de Nederlandse automobilist zijn of haar rijgedrag gemiddeld met een 7.9 beoordeelt . Mannen beoordelen hun eigen rijgedrag significant vaker met een 10 dan vrouwen. Ook laagopgeleiden geven zichzelf significant vaker een 10 dan midden- en hoogopgeleiden.
Rijgedragverzekering leidt tot minder schade
De ANWB startte de Veilig Rijden-verzekering met de veronderstelling dat veiliger rijgedrag zou leiden tot lagere schadekosten in de verzekering. De consument kan daardoor met extra korting worden beloond. “Met de gegevens van de afgelopen drie jaar zien we inderdaad een daling van de schade. We kunnen vaststellen dat de korting die we gemiddeld verstrekken, wordt gecompenseerd door het dalen van de schade,” aldus Van den Heuvel. Ook automobilisten die geen korting hebben verdiend, worden met feedback gestimuleerd alsnog beter te rijden en alsnog korting te verdienen. Wat op zijn tijd weer kan zorgen voor lagere schadekosten.
Automobilisten met hoge zelfbeoordeling vaker bereid gedrag te laten beoordelen
Automobilisten die hun eigen rijkwaliteiten beoordelen met een 8 of hoger, zeggen vaker bereid te zijn het gedrag te laten volgen. Ook werkenden zijn eerder bereid het gedrag te laten tracken in ruil voor een mogelijke korting. Deze groep betaalt al significant vaker een lager premiebedrag dan niet-werkenden. “De premies van autoverzekeringen lopen nogal uiteen. Een rijgedragkorting bij meerdere verzekeraars is daarom zeer welkom, zodat de automobilist de best passende verzekering kan vergelijken en kiezen. Voor automobilisten die nu een hoge premie betalen is de rijgedragverzekering, mits zij een goede rijscore halen, een uitkomst. Zeker als een dergelijke verzekering tot minder schade leidt. Je kunt in veel gevallen tot wel 30% korting krijgen op je premie. Een ongeluk blijft natuurlijk in een klein hoekje zitten en tracking kent ook andere bezwaren, zoals privacy, maar als de klant kan kiezen is dat winst. De schadevrije jaren zullen waarschijnlijk ook toenemen, waardoor de premie na aftrek van de no-claimkorting nog lager kan uitvallen,” beaamt De Kok.
Laat een reactie achter