De grootste wielerronde van Frankrijk is bijna voorbij. Via de Champs-Élysées bereiken de overgebleven renners van de Tour de France de finish en weten we eindelijk wie de felbegeerde gele trui in ontvangst mag nemen. In totaal leggen de wielrenners 3.516 kilometer af. Gemiddeld reden de fietsers zo’n 168 kilometer per dag met een snelheid van 40 kilometer per uur. En daarbij wordt, zeker in de Franse bergen, een hóóp energie verbruikt. Bij ons rijst dan natuurlijk de vraag: hoeveel energie verbruikt een peloton tijdens de hele tour? En hoeveel wekken ze op?
2,5 keer meer kilocalorieën
Dat een wielrenner meer verbruikt dan gemiddeld, is natuurlijk geen verrassing. Maar volgens berekeningen van Business Insider verbruiken wielrenners tijdens de Tour de France gemiddeld tussen de 2,5 en 3 keer méér kilocalorieën dan een volwassen man normaal gesproken dagelijks aan energie nodig heeft. Gemiddeld verbruikt een wielrenner zo’n 6.071 kilocalorieën, maar bij een stevige bergetappe loopt dit soms zelfs op tot 9.000 kilocalorieën.
Peloton vol energie
Daarmee zijn we er nog niet: een team is negen man sterk. In totaal verschenen er drie weken geleden 22 teams (en dus 198 wielrenners) aan de start in het Franse Mont Saint-Michel om de Tour de France te rijden. Doe dat keer 6.071 kilocalorieën die ze per persoon per dag verbranden, en je komt al gauw op ruim 1,2 miljoen kilocalorieën. Per dag! Met de 21 dagen dat er in de Tour gefietst wordt, ligt het verbruik uiteindelijk op meer dan 25 miljoen kilocalorieën.
Van kilocalorie naar kilowattuur
Omgerekend naar kilowattuur is dat ruim 29.000 kWh. Genoeg om bijna tien gemiddelde Nederlandse huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Best veel, hè? Geen wonder dus dat wielrennen boven aan het lijstje staat van sporten waarbij de meeste energie wordt verbruikt.
Andersom is niet efficiënter
Toch is het niet heel efficiënt om een wielrenner in te huren om je elektriciteit op te wekken. Zelfs bij topwielrenners gaat het grootste deel van hun energie verloren als lichaamswarmte. Dat werkt ongeveer hetzelfde als bij een oude gloeilamp. Daarbij heeft een wielrenner, net als een tv op stand-by, last van sluipverbruik. Als hij niet op de fiets zit, verbruikt hij ook calorieën die geen energie opwekken.
Besparen vanaf de bank? Vergelijk energie!
Hoeveel kWh wordt er nou opgewekt tijdens de Tour de France?
Afhankelijk van de lichaamsbouw en het gewicht van de renner zullen er flinke verschillen zijn in het gemiddelde vermogen. Maar als we uitgaan van een algemeen gemiddelde van 3,0 watt per kg en een lichaamsgewicht van 75 kg, krijgen we toch een idee van de hoeveelheid energie die een deelnemer met zijn pedalen opwekt. In 2015 reden 160 fietsers de Tour de France uit. De tachtigste renner in de uitslag deed ongeveer 88 uur over de 21 etappes. Bij 75 kg en 3,0 W/kg leverde hij over die 88 uur gemiddeld 225 watt. Onze fictieve renner wekte in de Tour 19,8 kWh op. Voor 160 renners zou dit dan net geen 3200 kWh zijn. Ter vergelijking: daarmee zet je ‘slechts’ 5.300 potten filterkoffie. Niet slecht, maar erg energiezuinig zijn wielrenners dus niet.
Laat een reactie achter