Een eigen huis, een plek onder de zon… 🎶 Hoe groot of klein je eigen stek ook is, het is altijd verstandig (en soms zelfs verplicht) om een woonverzekering af te sluiten. Dat geldt ook voor een tiny house, al dekken niet alle woonverzekeringen deze woonvorm. Wij leggen uit welke verzekeringen je nodig hebt, waar je op moet letten en hoe je de juiste polis kiest als je een tiny house wilt verzekeren.
Wat is een tiny house? | Waar moet je op letten? |
Inboedel- en opstalverzekering | Woonverzekeringen vergelijken |
Aansprakelijkheidsverzekering |
Wat is een tiny house?
Een tiny house is een kleine, vrijstaande woning van maximaal 50 m². Grotere huisjes worden meestal ‘small house’ genoemd. Sommige tiny houses kun je verplaatsen, andere staan vast op een fundering. Deze woonvorm is populair omdat het goedkoper is dan een grote woning, en bovendien meestal duurzamer en minimalistischer. Het nadeel? Een woonverzekering afsluiten kan lastiger zijn. Daarover lees je hieronder meer.
Woonverzekering: inboedel en opstal
Net als bij een gewoon huis heb je voor een tiny house verschillende verzekeringen nodig: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Met een inboedelverzekering bescherm je de spullen die in je tiny house staan tegen schade door brand, diefstal en andere risico’s. Denk bijvoorbeeld aan je bank, eettafel en spiegel. Alles wat je mee zou kunnen nemen als je gaat verhuizen. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel slim om af te sluiten.
Een opstalverzekering dekt schade aan alles wat vastzit aan je tiny house, zoals de muren en het dak. Dit zijn zaken die je niet mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Sluit je een hypotheek af voor je tiny house bij de bank? Dan kan de hypotheekverstrekker je wel verplichten een opstalverzekering af te sluiten.

Ook handig: een aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Deze verzekering dekt schade die jij (of je huisdier) per ongeluk bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld als een losse dakpan van jouw tiny house de auto van de buren beschadigt. Of als je houtkachel rookschade veroorzaakt bij de naastgelegen woning.
Waar moet je op letten bij een tiny house-verzekering?
Bij het afsluiten van een verzekering voor je tiny house zijn er een paar belangrijke zaken om op te letten:
- Is je tiny house een woonhuis of recreatiewoning? Sommige verzekeraars beschouwen een tiny house als recreatiewoning, waardoor de dekking beperkter is. Recreatiewoningen zijn vaak alleen verzekerd voor schade door brand, storm en inbraak. Schade door bijvoorbeeld wateroverlast of vandalisme wordt soms niet vergoed. Bovendien zijn veel verzekeringen voor recreatiewoningen bedoeld voor huisjes die niet het hele jaar door bewoond worden. Woon je er wél permanent? Dan kan schade soms niet worden uitgekeerd. Check dit goed in de polisvoorwaarden.
- Hogere premie: Tiny houses worden vaker gebouwd van hout en staan soms op afgelegen locaties. Dit verhoogt volgens verzekeraars het risico op brand of inbraak, wat kan leiden tot een hogere premie of strengere voorwaarden.
- Mobiel of vast? Een tiny house op wielen valt bij sommige verzekeraars onder een caravanverzekering in plaats van een woonverzekering. Bij veel verzekeraars ben je dan gedekt voor diefstal en schade aan je tiny house, maar niet tegen storm- en hagelschade.
- Bouwvoorschriften: Sommige verzekeraars verzekeren alleen tiny houses die voldoen aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Hierin staan regels over veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en duurzaamheid.
Woonverzekeringen vergelijken
Heb je aan een gewone woonverzekering genoeg voor je tiny house? Dan kun je woonverzekeringen vergelijken via Pricewise om te kijken welke het beste bij jou past.
Laat een reactie achter