Heb jij onlangs het huis van je dromen gevonden tijdens de Open Huizen Dag? Dan staat je een spannende tijd te wachten. Naast vragen als “Welke kleuren krijgen de muren?” of “Hoe komt de slaapkamer eruit te zien?” zijn er nog een aantal zaken die je bij een sleuteloverdracht niet over het hoofd mag zien. Denk bijvoorbeeld aan je inboedelverzekering. Om de intrek van jouw nieuwe droomhuis zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben wij 10 punten op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je gaat verhuizen. Zo vergeet je niets en kun je met een gerust hart jouw nieuwe paleisje betreden.
Gluren bij de buren
Afgelopen zaterdag was de NVM Open Huizen Dag. Deze dag wordt twee keer per jaar georganiseerd. Hét moment voor mensen om hun droomhuis aan de haak te slaan. Dankzij de Open Huizen Dag kun je zonder afspraak de hele dag huizen bezichtigen. Dat scheelt een dagje vrij nemen van je werk. Bovendien wordt de rondleiding verzorgd door de bewoners zelf! Hierdoor kom je waarschijnlijk andere dingen te weten dan wanneer een makelaar je een tour zou geven.
En? Ben je inmiddels verliefd geworden op een huis? Check dan hieronder welke zaken je allemaal moet regelen!
1. Je energiecontract meeverhuizen?
Geef de verhuizing door aan de leverancier. De energieleverancier maakt dan een nieuwe berekening van het termijnbedrag. Meeverhuizen is alleen aan te raden als je nog een lopend contract hebt. Zeg je een lopend contract vóór de contractduur op, dan verspil je de welkomstkorting. Ook kun je soms een boete krijgen. Hoewel leveranciers in het geval van een verhuizing wat dat betreft vaak coulant zijn.
2. Liever een andere leverancier?
Als je verhuist en je wilt je contract opzeggen, dan moet je hiervoor altijd zélf de leverancier bellen. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je maandelijks opzeggen. Om makkelijk een nieuwe leverancier uit te kiezen, kun je energie vergelijken.
3. Verhuis je naar een woning met stadsverwarming?
Verhuis je naar een woning met stadsverwarming, dan heb je geen gas van je energieleverancier meer nodig. Geen probleem, meld de energieleverancier gewoon dat jouw combinatiecontract moet veranderen naar alleen stroom.
4. Regelt je huisbaas je nieuwe energiecontract?
Soms is energie in de huurprijs inbegrepen. Het enige wat je dan hoeft te doen is je huidige energiecontract opzeggen – als je dat hebt.
5. Geef de meterstanden door aan je nieuwe leverancier
Als je een verhuizing doorgeeft, dan ontvang je van de leverancier een formulier voor de meterstanden. Vul de standen in op de dag van de sleuteloverdracht en stuur de gegevens ondertekend naar je leverancier. Zo betaal je alleen voor je eigen energie.
Check meteen of jij kunt besparen!
Oeps, vergeten?
Het kan zomaar gebeuren dat je laat bent met het aanvragen van energie. Geen zorgen, je zult niet zonder stroom en gas komen te zitten. De netbeheerder zorgt ervoor dat je sowieso energie ontvangt op het nieuwe adres. Die krijg je niet voor niets. De energiekosten worden verrekend bij de eindafrekening.
Vergeet je autoverzekering niet te checken
Een autoverzekering heb je bijna altijd voor een jaar. In deze periode kun je niet overstappen naar een andere verzekeraar. Wel zijn er een aantal autoverzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn én kun je dekkingen vaak uitbreiden tijdens de contractduur.
6. Geef je verhuizing door aan je verzekeraar
Straat, postcode en woonplaats… Allemaal hebben ze invloed op de autopremie die je betaalt. Geef daarom je nieuwe adres altijd door aan je verzekeraar en bekijk vervolgens wat jouw polis gaat worden. Wil je hierdoor een andere verzekering? Dat kan niet altijd meteen.
7. De premie van je autoverzekering kan veranderen als je verhuist
Krijg je een hogere premie en heb je de mogelijkheid om over te stappen, dan is het raadzaam om autoverzekeringen te vergelijken voor op het nieuwe adres. Grote kans dat een andere verzekeraar een voordeligere deal biedt. Bekijk via Pricewise bij wie je het goedkoopst uit bent.
Geen dag zonder internet
Is een week, of maand, zonder internet jouw grootste nachtmerrie? Zorg er dan voor dat je de verhuizing minimaal een maand van tevoren doorgeeft aan de provider. Hetzelfde geldt voor bellen en tv. En je kunt natuurlijk ook altijd kijken naar een ander abonnement.
8. Check en vergelijk
Grote kans dat je al jaren hetzelfde abonnement hebt, maar misschien is dit ergens anders wel goedkoper. Een verhuizing is een mooi moment om meteen even abonnementen te vergelijken. Wil je internet, tv, bellen óf wil je alles-in-1? Als je dan toch bezig bent, zo tijdens die (naderende) verhuizing…
9. Vraag je abonnement op tijd aan
Kies je voor een nieuw abonnement? Zorg ervoor dat je een (verhuizing van een) abonnement op tijd aanvraagt. Doe dit bij voorkeur een maand voordat je de nieuwe woning betrekt. Zo weet je zeker dat het netwerksignaal op je nieuwe adres op tijd actief is. Wil je graag je huidige nummer behouden? Dit kan de provider voor je overzetten.
10. Goed verzekerd in je nieuwe huis?
Onder een opstal valt alles wat je niet mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, je bad of het dak. Deze verzekering is verplicht als je kiest voor een koophuis. Vergelijk daarom jouw opstalverzekering en zie direct welke het beste bij jou past!
Inboedel is in tegenstelling tot opstal al hetgeen dat je wél meeneemt als je gaat verhuizen. Denk hierbij aan tafels, schilderijen of je televisie. Veel mensen zijn onderverzekerd als het gaat om hun inboedel. Als je verhuist, schaf je vaak ook nieuwe spullen aan. Check daarom of je inboedelverzekering nog wel bij je past.
Ik ga verhuizen en neem (niet) mee…
Bedenk goed of je je energiecontract, internet en tv-abonnement, autoverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering mee wilt nemen of kies ervoor om op zoek te gaan naar een betere deal. Wij helpen je daar graag bij zodat jij meer tijd hebt voor leuke dingen, zoals het uitzoeken van een nieuwe bank!
Dit artikel is eerder verschenen op 6 april 2018 en 31 maart 2017, maar is herschreven op 02/04/2019.
Laat een reactie achter